Vynikajúca chuťovka na pohodový večer v dobrej spoločnosti. Vyskúšajte túto poctivú domácu dobrotu, ktorej sa nevyrovnajú žiadne kupované snacky z obchodu.

Potrebujeme:

1 kocku čerstvého droždia

400 ml mlieka

200 ml vody

3 lyžičky cukru

1 lyžicu soli

850 g polohrubej múky

Náplň:

140 g masla

3 žĺtky

1 lyžicu hladkej múky

Plátky šunky

Na potretie:

1 vajce

Na posypanie:

Ľanové alebo sezamové semienka

Postup:

Z 200 ml teplého mlieka, cukru, 1 lyžice múky a droždia prirpavíme kvások.

Ostatné suroviny na cesto zmiešame v samostatnej miske a potom pridáme kvások. Vypracujeme hladké cesto, ktoré prikryjeme utierkou a odložíme na teplé miesto.

Keď cesto vykysne – zdvojnásobí svoj objem, preložíme ho na pomúčenú pracovnú dosku a krátko premiesime. Cesto následne rozdelíme na 4 rovnaké časti, ktoré rozvaľkáme na pláty.

V miske zmiešame zmäknuté maslo s rozšľahanými žĺtkami a múkou. Na 2 pláty cesta navrstvíme maslovo-žĺtkovú zmes a uložíme plátky šunky. Prikryjeme zvyšnými plátmi cesta a necháme odpočívať 30 minút pod utierkou.

Potom cesto, ktoré podkyslo opäť rozvaľkáme na čo najtenší plát a zrolujeme. Obe rolády nakrájame na menšie kúsky, preložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme kysnúť ešte 30 minút.

Potom potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme semienkami a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov kým povrch nie zlatistý.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

zdroj: coolinarika

Témy:


Pridajte svoj komentár