Maslové croissanty

Lákavá vôňa masla a vynikajúca náplň podľa vašej chuti. Vyskúšajte fantastické domáce croissanty, ktoré naplnia váš domov vôňou predvianočnej pohody.

Domácemu pečivu sa nič nevyrovná. Pripravte pre svojich drahých tie najlepšie sladké raňajky alebo vynikajúci olovrant.

Potrebujeme:

500 g polohrubej múky

50 g kryštálového cukru

12 g soli

250 ml vlažnej vdy

100 g zmäknutého masla

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

14 g sušeného droždia

Ďalej budeme potrebovať:

250 g masla

100 g hladkej múky

1 vajce na potretie

Postup:

Do menšej misky prelejeme vodu a rozpustíme v nej cukor a soľ. V inej miske zmiešame múku s droždím. Keď sa cukor a soľ rozpustia, pridáme tekutinu do múčnej zmesi. Vypracujeme cesto do ktorého postupne vmiesime maslo.

Cesto preložíme na pracovnú dosku a vytvarujeme z neho obdĺžnik. Zabalíme do potravinárskej fólie a vložíme na noc do chladničky.

Z masla a hladkej múky pripravíme mäkké jemné cesto. Obe suroviny zmiešame a vypracujeme jemnú hmotu. Tú vložíme medzi 2 papiere na pečenie a rozvaľkáme na tenký plát, ktorý vložíme na cca 10-15 minút do chladničky.

Dostatočne odležané kysnutné cesto vyberieme z chladničky, preložíme na pracovnú dosku a vyvaľkáme do tvaru veľkého obdĺžnika. Do stredu obdĺžnika uložíme plát jemného maslového cesta a kraje  kysnutého cesta preložíme. Opäť rozvaľkáme na veľký plát a kraje opäť preložíme do menšieho obdľžnika. Tento postup zopakujeme 3x (3x cesto rozvaľkáme a okraje preložíme). Potom cesto zabalíme do fólie a necháme cca 45 minút odpočívať.

Po uplynutí tohto času cesto vyberieme a opäť rozvaľkáme na tenký plát. Ten ostrým nožom rozrežeme na trojuholníky, ktoré zrolujeme do tvaru croissantov (rolujeme od širšej k užšej časti). V tejto fáze môžeme croissanty naplniť ľubovoľnou náplňou – lekvárom, marmeládou, nutellou. Vynikajúce sú však aj samé o sebe. Croissanty preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, prikryjeme a necháme ešte cca 4 hodiny kysnúť na teplom mieste.

Vykysnuté croissanty potrieme rozšľahaným vajíčkom, vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 200 stupňov približne 20 minút.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

zdroj: coolinarika