Maslové croissanty mäkké ako pavučinka

41

Recept na prípravu úžasne chutných domácich croissantov z kysnutého cesta. Sú úžasne jemné a mäkké ako pavučinka, navyše úžasne rozvoniavajú a to najťažšie je vydržať 15 minút, kým sa konečne upečú.

Potrebujeme:

1 kocku čerstvého droždia (40g)

800 g hladkej múky (ja mam osvedčenú Babičkinu voľbu na kysnuté cesto)

1 lyžičku cukru

500 ml mlieka

1 vajce

1 žĺtok

3 lyžice oleja

1 lyžičku soli

250 g masla alebo margarínu

1 lyžičku soli

Na potretie:

1 vajce

Potrebujeme:

Do trochy teplého mlieka rozmelíme droždie a nasypeme cukor a počkáme, kým vyjde kvások.

Medzitým zmiešame múku s olejom, žĺtkom, soľou a pridáme kvások. Potom pridáme zvyšné teplé mlieko a vymiešame hladké cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť, tak, aby cesto zdvojnásobilo svoj objem.

Cesto preložíme na pracovnú dosku a rozvaľkáme na hrúbku 1 cm. Povrch cesta potrieme maslom a zrolujeme, ako keď pripravujeme roládu a narežeme na 5 dielov.

Necháme ešte 20 minút podkysnúť. Potom každú časť rozvaľkáme a nakrájame na trojuholníky, ktoré budeme rolovať do tvaru croissantov (podľa veľkosti trojuholníkov získame z každej časti 5-8 croissantov.

Každý kúsok potrieme rozšľahaným vajíčkom, preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 200 stupňov približne 15 minút.

Croissanty môžeme potrieť cukrovou vodou.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Témy:


Pridajte svoj komentár