Odporúčame vám, aby ste si dnes pripravili maslové cesto na vaše obľúbené víkendové pečivo.
Sú z neho vynikajúce buchty, koláče, slimáky, rožky aj záviny.
Recept je jednoduchý, ale výsledok je výborný.
Potrebujeme:
300 ml mlieka
6-7 g sušeného droždia
100 g + 1 polievková lyžica cukru
550-600 g hl. múky
80 g masla
1 alebo ½ lyžičky soli
Voliteľné na plnenie:
Nutella
Mak
Orechy mleté
Tvaroh
Postup:
Nalejte teplé mlieko (30-35 ° C) do hlbokej misky.
Pridajte droždie a lyžicu cukru.
Rozmiešajte.
Výslednú zmes nechajte na teplom mieste 15-20 minút, aby sa kvasinky aktivovali.
Pridáme 100 g cukru, soľ, rozpustené maslo a vajce.
Všetko dobre premiešajte.
Postupne pridávajte preosiatu múku.
Najprv premiešajte lyžicou, potom cesto miesime rukami 7-10 minút, kým nebude hladké a homogénne.
Mal by byť mäkký a nemal by sa lepiť.
Cesto vytvarujeme do gule a vložíme do hlbokej misy vymastenej olejom.
Cesto vymastíme olejom a prikryjeme pokrievkou.
Necháme kysnúť 60 minút na teplom mieste.
Premiešame a opäť prikryjeme pokrievkou.
Necháme ešte 90 minút kysnúť na teplom mieste.
Vytvorte z neho požadované tvary – buchty, rožky, závin, šišky a pečte alebo vyprážajte.
Prajeme vám veľa šťastia s vašimi blízkymi!
Zdieľajte tento recept na maslové cesto so svojimi priateľmi!
Prajeme vám dobrú chuť! :-)