plny-hrniec_transparent_negativ.png

Mäkkučké maslové veľkonočné KOLÁČIKY: Pečiem ich vždy minimálne z kila múky a aj tak ich nikdy nemáme dosť!

Ak ešte neviete, aké veľkonočné koláčiky budete tento rok piecť, jednoznačne odporúčam tieto.

Mám nový, výborný recept na veľkonočné koláčiky z masla.

 

 

Tieto koláčiky sú naozaj mäkké a krehké.

S cestom sa pracuje luxusne, krásne sa vykrajuje aj vaľká.

Ak ešte neviete, aké veľkonočné koláčiky budete tento rok piecť, jednoznačne odporúčam tieto.

Mäkučké veľkonočné koláčiky

Pečenie krehkého pečiva na Veľkú noc je tradícia s hlbokými koreňmi.

Na Slovensku sa pečie rôzne veľkonočné pečivo, ako sú mazanec, judáše, baránky, vianočky a rôzne krehké koláčiky. Každý región má svoje vlastné recepty a tradície. Pečenie pečiva je často rodinnou záležitosťou, kedy sa deti zapájajú do zdobenia a prípravy.

Veľkonočné pečivo je neoddeliteľnou súčasťou sviatočného stola a symbolom hojnosti a pohostinnosti. Ponúka sa návštevám a symbolizuje zdieľanie radosti . Okrem symbolického významu má pečenie krehkého pečiva aj praktický dôvod.

V minulosti bolo pečivo dôležitou súčasťou stravy a Veľká noc bola príležitosťou na upečenie veľkého množstva koláčikov, ktoré sa potom konzumovali počas sviatkov. Dnes je pečenie veľkonočného pečiva skôr tradíciou a príležitosťou na stretnutie s rodinou a priateľmi.

Je to čas na odovzdávanie receptov a príbehov z generácie na generáciu a na uchovávanie tradícií, ktoré sú pre mnohých ľudí dôležité.

Jedným z týchto receptov sú bezpochyby aj maslové koláčiky z jemného cesta. Výborne sa s ním pracuje a koláčiky vydržia mäkučké a vláčne aj dlho po sviatkoch. 

Na maslové koláčiky potrebujeme:

1 kg hladká múka

400 g kryštálový cukor

4 ks vajce

2 bal. prášok do pečiva

500 g maslo

 

 

1 ks citrón

Na lepenie:

marmeláda

lekvár

nutella

Na ozdobu:

Čokoládová poleva

Zdobenie

Postup:

Vajíčka vymiešame s cukrom, postupne pridáme preosiatu múku s práškom do pečiva.

 

 

A nakoniec pridáme aj maslo, ktoré sme nakrájali na menšie kúsky.

Pridáme nastrúhanú citrónovú kôru a prilievame citrónovú šťavu. Spracujeme hladké nelepivé cesto.

Cesto zabalíme do fólie a odložíme do chladničky najmenej na pol hodiny.

Potom cesto na pomúčenej pracovnej doske rozvaľkáme na tenší plát. Z plátu vykrojíme rôzne tvary.

Ukladáme ich na papierom vyložený plech na pečenie.

 

 

Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 200 stupňov.

Čas pečenia je cca 10 minút, ale riaďte sa podľa svojej rúry.

Upečené vyberieme a necháme vychladnúť na plechu.

 

 

Každý kúsok potrieme marmeládou, zlepíme druhým kúskom.

Nakoniec ich ešte posypeme práškovým cukrom.

Prípadne máčame v rozpustenej čokoláde

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: tjn

Najlepšie recepty na dnes