Pripravte si doma mäkké a vláčne tvarohové buchty.
Tieto buchty mi piekla moja babka takmer každý deň, keď som u nej trávil prázdniny a nikdy sa mi neomrzeli.
Jemné tvarohové buchty podľa jednoduchého receptu z youtube kanála Przepisy od Olgi.
Ja robím doma z dvojnásobného množstva múky a rovno na dva plechy.
Tu je recept na jeden plech a jednu dávku vynikajúcich maslových buchiet.
Potrebujeme:
2 poháre mlieka
70-80 g kryštálového cukru
7 g instantného droždia
2 vajcia
500-600 g + 60-80 g hladkej múky
150 g masla
slnečnicový olej
Na plnku:
150-200 g hladkej múky
80-100 g kryštálového cukru
80 g masla
2-3 ČL tvarohu na žemľu
Na potretie:
žĺtok
1-2 PL mlieka
Postup:
Do misky pridáme mlieko, cukor, droždie.
Metličkou dobre premiešame.
Misku prekryjeme utierkou necháme 10-15 minút kysnúť.
Utierku odstránime a zmes premiešame vareškou.
Potom pridáme vajce a premiešame.
Do zmesi preosejeme múku, premiešame.
Pridáme zvyšok múky a rukou vymiesime lepkavé cesto.
Cesto preložíme na stôl, pridáme naň maslo a naolejovanými rukami dobre vymiesime.
Misku potrieme olejom, vložíme do nej cesto, prekryjeme fóliou, utierkou.
Necháme hodinu odstáť.
Do taniera pridáme múku, cukor, maslo.
Dobre premiešame.
Pracovnú plochu potrieme olejom, položíme cesto, vyvaľkáme ho rukami.
Rozdelíme na dve časti.
S naolejovanými rukami cesto roztiahneme.
Rozdelíme na 20 rovnakých častí.
Cesto ušúľame do tvaru malej žemle, naukladáme vedľa seba.
Prekryjeme na 10 minút utierkou.
Cesto rozvaľkáme valčekom, na kraj vložíme tvaroh, posypeme pripravenou plnkou.
A zložíme (viď video).
Buchty poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Plech na 10-15 minút prekryjeme utierkou.
V malej miske zmiešame žĺtok s mliekom.
Potrieme ním buchty.
Vrch posypeme zvyšnou plnkou.
Dáme piecť na 35-40 minút pri teplote 180°C.
Lahodné buchty necháme vychladnúť a môžeme servírovať.
Dobrú chuť!
Video návod nájdete TU