Hľadáte recept na lahodné a ľahké langoše, ktoré zvládne každý? Potom ste na správnom mieste!
Tieto langoše sú bez vajec a sú vyrobené z kyslej smotany, vďaka ktorej sú nadýchané a mäkké. Tento recept je ideálny pre tých, ktorí nemajú radi vajcia alebo pre tých, ktorí ich nemôžu jesť zo zdravotných dôvodov.
Langoše sú tiež skvelou voľbou pre tých, ktorí hľadajú zdravšiu alternatívu k tradičným langošom.
Potrebujeme:
500 ml mlieka
250 ml kyslej smotany
1 kg hladkej múky
30 g droždia
1,5-2 lyžičky soli
Ak vás zvykne páliť záha, vymeňte kyslú smotanu za jogurt a pridajte do cesta aj 1 lyžičku jedlej sódy.
Na podávanie:
Kečup
Kyslá smotana
Majonéza
Tatárska omáčka
Strúhaný syr
Cesnakový olej
Postup:
V mise v mlieku rozmiešame droždie, pridáme zvyšok surovín a vymiešame cesto.
Hneď, keď je cesto hotové,dáme ho do dostatočne veľkého plastového vrecka alebo dózy s vekom.
Uzavreté uložíme do chladničky, kde nám nakysne (pozor ak máte príliš malé vrecko, aby vám neprasklo).
Na druhý deň môžeme vyprážať. Z cesta si odkrojíme kúsok, ktorý potrebujeme a na zľahka pomastenej pracovnej doske roztiahneme do tvaru placky.
Cesto sa nelepí, je vláčne a dobre sa s ním pracuje.
Langoše usmažíme klasicky v oleji na panvici, potom obrúskom ľahko odsajeme prebytočný tuk a môžeme ich potierať.
Ja potieram cesnakom a dávam kečup a strúhaný syr. Každý, ako má rád.
Tipy:
Do cesta môžete pridať nasekané bylinky, ako je pažítka alebo petržlenová vňať.
Langoše môžete tiež potrieť kečupom alebo majonézou.
Ak chcete, aby boli langoše chrumkavejšie, môžete ich po usmažení posypať strúhankou.
Nápady na servírovanie
Klasicky:
S cesnakom, kyslou smotanou a syrom.
S kyslou smotanou a pažítkou:
Na kyslou smotanu nasypte nasekanú pažítku a soľ.
S kyslou smotanou a syrom:
Na kyslu smotanu nastrúhajte syr a posypte soľou.
S bryndzou a slaninkou:
Na langoš natrite bryndzu a posypte opraženou slaninkou.
S guacamole a syrom: Na langoš natrite guacamole a posypte syrom.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
Janka V.
foto: youtube