plny-hrniec_transparent_negativ.png

Moje prvé langoše bez vajec: Mäkučké ako dych a cesto v chladničke vydrží celý týždneň

Prvýkrát som skúsila toto cesto bez vajec a musím poedať, že lepšie langoše som ešte nejedla!

Hľadáte recept na lahodné a ľahké langoše, ktoré zvládne každý? Potom ste na správnom mieste!

 

 

Tieto langoše sú bez vajec a sú vyrobené z kyslej smotany, vďaka ktorej sú nadýchané a mäkké. Tento recept je ideálny pre tých, ktorí nemajú radi vajcia alebo pre tých, ktorí ich nemôžu jesť zo zdravotných dôvodov.

Langoše sú tiež skvelou voľbou pre tých, ktorí hľadajú zdravšiu alternatívu k tradičným langošom.

Potrebujeme:

500 ml mlieka

250 ml kyslej smotany

1 kg hladkej múky

30 g droždia

1,5-2 lyžičky soli

Ak vás zvykne páliť záha, vymeňte kyslú smotanu za jogurt a pridajte do cesta aj 1 lyžičku jedlej sódy.

Na podávanie:

 

 

Kečup

Kyslá smotana

Majonéza

Tatárska omáčka

Strúhaný syr

Cesnakový olej

Postup:

V mise v mlieku rozmiešame droždie, pridáme zvyšok surovín a vymiešame cesto.

Hneď, keď je cesto hotové,dáme ho do dostatočne veľkého plastového vrecka alebo dózy  s vekom.

 

 

Uzavreté uložíme do chladničky, kde nám nakysne (pozor ak máte príliš malé vrecko, aby vám neprasklo).

Na druhý deň môžeme vyprážať. Z cesta si odkrojíme kúsok, ktorý potrebujeme a na zľahka pomastenej pracovnej doske roztiahneme do tvaru placky.

Cesto sa nelepí, je vláčne a dobre sa s ním pracuje.

Langoše usmažíme klasicky v oleji na panvici,  potom obrúskom ľahko odsajeme prebytočný tuk a môžeme ich potierať.

Ja potieram cesnakom a dávam kečup a strúhaný syr. Každý, ako má rád.

Tipy:

 

 

Do cesta môžete pridať nasekané bylinky, ako je pažítka alebo petržlenová vňať.

Langoše môžete tiež potrieť kečupom alebo majonézou.

Ak chcete, aby boli langoše chrumkavejšie, môžete ich po usmažení posypať strúhankou.

Nápady na servírovanie

Klasicky:

 

 

S cesnakom, kyslou smotanou a syrom.

S kyslou smotanou a pažítkou:

Na kyslou smotanu nasypte nasekanú pažítku a soľ.

S kyslou smotanou a syrom:

Na kyslu smotanu nastrúhajte syr a posypte soľou.

S bryndzou a slaninkou:

Na langoš natrite bryndzu a posypte opraženou slaninkou.

S guacamole a syrom: Na langoš natrite guacamole a posypte syrom.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Janka V.

foto: youtube

Najlepšie recepty na dnes