Oživí desiatky jedál a keď ho raz pridáte do pokrmov, stanete sa od neho doslova závislí. Ide o typické Marocké korenie, ktoré sa perfektne hodí do omáčok, k rybe, na mäso aj do šalátov či domácich receptov od výmyslu sveta. Navyše, ide o jeden z najlepších domácich prostriedkov na zníženie cholesterolu, čistenie ciev a na podporu imunity.
Potrebujeme:
Citróny
Morská soľ
Bobkový list
Škorica, chilli voliteľné
Postup:
Ovocie dôkladne umyte, osušte, odstráňte stopky a pozdĺžne ho narežte na štvrtiny. Avšak ak sa vám podarí, nerozrežte – najlepšie je, aby citrón na jednej strane držal pokope ideálne na jednom až dvoch centimetroch.
Prostredníctvom lyžičky napchajte do každého citróna čo najviac soli a natlačte ich do pohára. Každú vrstvu posypte ďalšou soľou. Pre ovocie platí to isté, čo pre citróny: čím viac ich dostanete do pohára, tým lepšie. S trochou šťastia vám citróny po stlačení vypustia dostatok šťavy na ich pohodlné prekrytie. V opačnom prípade môžete štavu doplniť z ďalších citrónov.
Pohár uzavrite a najmenej na tri týždne ho odložte na chladné a tmavé miesto. Občas ho môžete premiešať, aby sa soľ rovnomerne usadila v pohári. Akonáhle zistíte, že kôra je dostatočne mäkká (a tekutina získala čírosť), presuňte nádobu do chladničky. Nakladané citróny vám v nej vydržia najmenej rok. A na záver dôležité upozornenie: v prípade nakladaných citrónov sa nekonzumuje ich dužina, ale kôra.