Už nikdy nebudete váhať, čo pripraviť na grilovačku: 9 receptov na minútkové marínady s bielym jogurtom, ktoré pripravíte aj o polnoci!

Balkánska marináda na grilovanie: s jogurtom, koriandrom a sladkou paprikou

Marináda s jogurtom, koriandrom a sladkou paprikou urobí mäso obzvlášť jemným a šťavnatým.

Počet porcií: 2 kg mäsa.

Príprava: 180 min.

zloženie:

  • červená paprika 2-3 lyžice
  • koriander 150 g (veľký zväzok)
  • jogurt 600 g prírodný
  • šťava ½ citróna
  • soľ

Príprava:

Mäso zmiešame s jogurtom, ktorý ochutíme soľou, citrónovou šťavou a nasekaným koriandrom. Pridáme aj papriku, premiešame a necháme marinovať.

...

Kuracie stehná v bielom jogurte

Potrebujeme:

1300 g kuracích stehien dolných

1 šálku bieleho jogurtu

1 lyžicu čerstvej citrónovej šťavy

1 -2 lyžičky strúhanej citrónovej kôry

4 strúčiky cesnaku

1-2 lyžice petržlenu nakrájaného nadrobno

½ lyžičky sušeného oregana

2 lyžice rastlinného oleja

Čierne mleté korenie

½ lyžičky soli

Postup:

Kuracie stehná dôkladne umyjeme a osušíme utierkou. V miske zmiešame jogurt, oregano, citrónovú šťavu, kôru, pretlačený cesnak, olej, soľ a korenie. Dôkladne premiešame.

Pridáme petržlen a opäť premiešame. Naša marináda je pripravená.

Kuracie stehienka vložíme do čistého uzatvárateľného plastového vrecka. Do vnútra vrecka lyžicou navrstvíme aj marinádu, vrecko uzavrieme a pretrepeme, aby sa marináda rovnomerne dostala na povrch stehienok.

Vrecko potom vložíme do chladničky odležať po dobu 30 minút.

Rúru nastavíme na 180 stupňov a pripravíme si formu. Do formy rozložíme marinované kuracie stehienka.

Pečieme približne 50-60 minút. Po uplynutí tejto doby by mali byť kuracie stehienka na povrchu krásne zlatisté.

Výborné rezne v bielom jogurte

Potrebujeme:

500 g kuracích pŕs

3 vajcia

100 g strúhaného syra

1 téglik bieleho jogurtu

1 strúčik cesnaku

Soľ, korenie

4 lyžice strúhanky (voliteľné)

Postup:

Umyté kuracie prsia osušíme, nakrájame na tenšie plátky, osolíme, okoreníme a potrieme pretlačeným cesnakom. Mäsko je dobré nechať chvíľu odležať v chladničke, ak však nemáte čas, môžete s ním pracovať aj hneď. Ja dávam odležať na celú noc, vtedy je najlepšie.

V miske zmiešame jogurt s nadrobno nastrúhaným syrom, pretlačeným cesnakom a vajíčkami. Kuracie kúsky obalíme v tejto zmesi a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Zvyšnú zmes navrstvíme na vrch mäska.

Nakoniec posypeme strúhankou, vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 200 – 220 stupňov asi 25 minút.

Marináda s jogurtom a kondenzovaným mliekom

Potrebujeme:

1,5 kg kuracieho mäsa

150 ml bieleho jogurtu

soľ podľa chuti

bazalku

korenie na kurča

čierne mleté korenie

horčicu

nesladené kondenzované mlieko

Postup:

Do misky si dáme jogurt, pridáme soľ, všetky koreniny, lyžicu horčice a 2 lyžice kondenzovaného mlieka.

Všetko dobre premiešame a vylejeme na mäso. Poriadne zapracujeme, aby bol každý kúsok dôkladne potretý marinádou.

Takto pripravené mäso zakryjeme potravinárskou fóliou a odložíme do chladničky, najlepšie na noc. Mäsko si potom môžete ugrilovať, alebo upiecť. Mäso je vhodné aj minútkovú prípravu.

Keď je mäsko dobre prepečené a má zlatistú farbu, môžeme ho servírovať.

Vynikajúca jogurtová marináda

Vynikajúca jogurtová marináda na pečené mäso

Potrebujeme:

2 kg kuracieho alebo morčacieho mäsa

1 lyžicu paradajkového pretlaku

Soľ a korenie podľa chuti

1 šálku jogurtu (jogurt by nemal by príliš hustý, čím tekutejší, tým lepšie)

1 lyžičku horčice

Na cesnakový olej:

3 lyžice olivového oleja

3 strúčiky cesnaku

Niekoľko lístkov čerstvej bazalky nasekaných nadrobno (prípadne kôpru, petržlenovej vňate)

Postup:

Na marinádu zmiešame jogurt s paradajkovým pretlakom a horčicou.

Kurča nakrájame na rezne, osolíme a okoreníme. Potom mäso vložíme do marinády a necháme naložené cez noc. Do marinády môžeme pridať aj korenie (oregano, sušenú bazalku…).

Potom kúsky kurčaťa spolu s marinádou vložíme do vymastenej zapekacej misy. Pečieme pri teplote 180 stupňov 1 hodinu. Keď je mäso hotové, zalejeme ho cesnakovým olejom (olivový olej zmiešame s nasekanou bazalkou a olivovým olejom.

Rýchla marináda na mäso

Rýchla kefírová marináda na grilovačku

Potrebujeme:

1,5 kg mäsa (bravčové, hovädzie, kuracie či jahňacie)

750 ml bieleho jogurtu

0,5 kg cibule

10 guličiek čierneho korenia

2 lyžice oleja

Soľ

Bobkový list

Červenú papriku

Ďalšie korenie podľa chuti (oregano, petržlenovú vňať,…)

Postup:

Všetky ingrediencie na marinádu zmiešame a mäso dáme marinovať – ideálne na celú noc. Marináda je vynikajúca na prípravu pečeného či grilovaného mäsa.

Vynikajúca marináda na kuracie a morčacie mäso

Potrebujeme:

Kuracie alebo morčacie mäso (cca 750 g)

Soľ a korenie podľa chuti

200 ml bieleho jogurtu

1 lyžicu kari korenia

2 lyžičky sušeného tymánu

1-2 lyžice horčice

2-3 strúčiky cesnaku

2-3 lyžice olivového oleja

2-3 lyžičky sezamových semienok – voliteľné

Postup:

Kuracie mäso nakrájame na kúsky, osolíme a okoreníme. V miske zmiešame jogurt, kari korenie a horčicu. Pridáme olivová olej a premiešame. Nakoniec pridáme tymián a pretlačený cesnak. Do zmesi môžeme pridať aj ďalšie korenie podľa chuti – rascu, horčičné semienka…)

Mäso vložíme do marinády, zakryjeme fóliou a uložíme na do chladničky na noc (ideálne aspoň na 12 hodín).

Mäso môžeme pripraviť na grile, v rúre, alebo na panvici.

Kuracie stehienka v cesnakovej marináde

Potrebujeme:

10 kusov celej kuracieho stehna

Prísady do omáčky:

4 strúčiky cesnaku

1 čajová lyžička tymianu

1 čajová lyžička chilli papričky

1,5 lyžičky práškovej červenej papriky

1 lyžička čierneho korenia

soľ (podľa požiadavky možno použiť aj viac alebo menej)

2 polievkové lyžice jogurtu

2 polievkové lyžice majonézy

4 polievkové lyžice olivového oleja alebo oleja

Postup:

Kuracie buchty dôkladne umyte a kožu narežte nožom.

Na marinádu zmiešajte pretlačený cesnak s ostatnými prísadami, zamiešajte s kuracími stehienkami a nechajte aspoň 1 hodinu odpočívať v chladničke. Ideálne by sa stehienka mali nechať marinovať celú noc, aby získali čo najlepšiu chuť.

Preložíme spolu s marinádou na plech a pečieme pri teplote 235 stupňov (s funkciou ventilátor). Pečieme do zlatohneda. Podávame s prílohou podľa chuti.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)