Balkánska marináda na grilovanie: s jogurtom, koriandrom a sladkou paprikou
Marináda s jogurtom, koriandrom a sladkou paprikou urobí mäso obzvlášť jemným a šťavnatým.
Počet porcií: 2 kg mäsa.
Príprava: 180 min.
zloženie:
- červená paprika 2-3 lyžice
- koriander 150 g (veľký zväzok)
- jogurt 600 g prírodný
- šťava ½ citróna
- soľ
Príprava:
Mäso zmiešame s jogurtom, ktorý ochutíme soľou, citrónovou šťavou a nasekaným koriandrom. Pridáme aj papriku, premiešame a necháme marinovať.
Kuracie stehná v bielom jogurte
Potrebujeme:
1300 g kuracích stehien dolných
1 šálku bieleho jogurtu
1 lyžicu čerstvej citrónovej šťavy
1 -2 lyžičky strúhanej citrónovej kôry
4 strúčiky cesnaku
1-2 lyžice petržlenu nakrájaného nadrobno
½ lyžičky sušeného oregana
2 lyžice rastlinného oleja
Čierne mleté korenie
½ lyžičky soli
Postup:
Kuracie stehná dôkladne umyjeme a osušíme utierkou. V miske zmiešame jogurt, oregano, citrónovú šťavu, kôru, pretlačený cesnak, olej, soľ a korenie. Dôkladne premiešame.
Pridáme petržlen a opäť premiešame. Naša marináda je pripravená.
Kuracie stehienka vložíme do čistého uzatvárateľného plastového vrecka. Do vnútra vrecka lyžicou navrstvíme aj marinádu, vrecko uzavrieme a pretrepeme, aby sa marináda rovnomerne dostala na povrch stehienok.
Vrecko potom vložíme do chladničky odležať po dobu 30 minút.
Rúru nastavíme na 180 stupňov a pripravíme si formu. Do formy rozložíme marinované kuracie stehienka.
Pečieme približne 50-60 minút. Po uplynutí tejto doby by mali byť kuracie stehienka na povrchu krásne zlatisté.
Výborné rezne v bielom jogurte
Potrebujeme:
500 g kuracích pŕs
3 vajcia
100 g strúhaného syra
1 téglik bieleho jogurtu
1 strúčik cesnaku
Soľ, korenie
4 lyžice strúhanky (voliteľné)
Postup:
Umyté kuracie prsia osušíme, nakrájame na tenšie plátky, osolíme, okoreníme a potrieme pretlačeným cesnakom. Mäsko je dobré nechať chvíľu odležať v chladničke, ak však nemáte čas, môžete s ním pracovať aj hneď. Ja dávam odležať na celú noc, vtedy je najlepšie.
V miske zmiešame jogurt s nadrobno nastrúhaným syrom, pretlačeným cesnakom a vajíčkami. Kuracie kúsky obalíme v tejto zmesi a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Zvyšnú zmes navrstvíme na vrch mäska.
Nakoniec posypeme strúhankou, vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 200 – 220 stupňov asi 25 minút.
Marináda s jogurtom a kondenzovaným mliekom
Potrebujeme:
1,5 kg kuracieho mäsa
150 ml bieleho jogurtu
soľ podľa chuti
bazalku
korenie na kurča
čierne mleté korenie
horčicu
nesladené kondenzované mlieko
Postup:
Do misky si dáme jogurt, pridáme soľ, všetky koreniny, lyžicu horčice a 2 lyžice kondenzovaného mlieka.
Všetko dobre premiešame a vylejeme na mäso. Poriadne zapracujeme, aby bol každý kúsok dôkladne potretý marinádou.
Takto pripravené mäso zakryjeme potravinárskou fóliou a odložíme do chladničky, najlepšie na noc. Mäsko si potom môžete ugrilovať, alebo upiecť. Mäso je vhodné aj minútkovú prípravu.
Keď je mäsko dobre prepečené a má zlatistú farbu, môžeme ho servírovať.
Vynikajúca jogurtová marináda
Potrebujeme:
2 kg kuracieho alebo morčacieho mäsa
1 lyžicu paradajkového pretlaku
Soľ a korenie podľa chuti
1 šálku jogurtu (jogurt by nemal by príliš hustý, čím tekutejší, tým lepšie)
1 lyžičku horčice
Na cesnakový olej:
3 lyžice olivového oleja
3 strúčiky cesnaku
Niekoľko lístkov čerstvej bazalky nasekaných nadrobno (prípadne kôpru, petržlenovej vňate)
Postup:
Na marinádu zmiešame jogurt s paradajkovým pretlakom a horčicou.
Kurča nakrájame na rezne, osolíme a okoreníme. Potom mäso vložíme do marinády a necháme naložené cez noc. Do marinády môžeme pridať aj korenie (oregano, sušenú bazalku…).
Potom kúsky kurčaťa spolu s marinádou vložíme do vymastenej zapekacej misy. Pečieme pri teplote 180 stupňov 1 hodinu. Keď je mäso hotové, zalejeme ho cesnakovým olejom (olivový olej zmiešame s nasekanou bazalkou a olivovým olejom.
Rýchla marináda na mäso
Potrebujeme:
1,5 kg mäsa (bravčové, hovädzie, kuracie či jahňacie)
750 ml bieleho jogurtu
0,5 kg cibule
10 guličiek čierneho korenia
2 lyžice oleja
Soľ
Bobkový list
Červenú papriku
Ďalšie korenie podľa chuti (oregano, petržlenovú vňať,…)
Postup:
Všetky ingrediencie na marinádu zmiešame a mäso dáme marinovať – ideálne na celú noc. Marináda je vynikajúca na prípravu pečeného či grilovaného mäsa.
Vynikajúca marináda na kuracie a morčacie mäso
Potrebujeme:
Kuracie alebo morčacie mäso (cca 750 g)
Soľ a korenie podľa chuti
200 ml bieleho jogurtu
1 lyžicu kari korenia
2 lyžičky sušeného tymánu
1-2 lyžice horčice
2-3 strúčiky cesnaku
2-3 lyžice olivového oleja
2-3 lyžičky sezamových semienok – voliteľné
Postup:
Kuracie mäso nakrájame na kúsky, osolíme a okoreníme. V miske zmiešame jogurt, kari korenie a horčicu. Pridáme olivová olej a premiešame. Nakoniec pridáme tymián a pretlačený cesnak. Do zmesi môžeme pridať aj ďalšie korenie podľa chuti – rascu, horčičné semienka…)
Mäso vložíme do marinády, zakryjeme fóliou a uložíme na do chladničky na noc (ideálne aspoň na 12 hodín).
Mäso môžeme pripraviť na grile, v rúre, alebo na panvici.
Kuracie stehienka v cesnakovej marináde
Potrebujeme:
10 kusov celej kuracieho stehna
Prísady do omáčky:
4 strúčiky cesnaku
1 čajová lyžička tymianu
1 čajová lyžička chilli papričky
1,5 lyžičky práškovej červenej papriky
1 lyžička čierneho korenia
soľ (podľa požiadavky možno použiť aj viac alebo menej)
2 polievkové lyžice jogurtu
2 polievkové lyžice majonézy
4 polievkové lyžice olivového oleja alebo oleja
Postup:
Kuracie buchty dôkladne umyte a kožu narežte nožom.
Na marinádu zmiešajte pretlačený cesnak s ostatnými prísadami, zamiešajte s kuracími stehienkami a nechajte aspoň 1 hodinu odpočívať v chladničke. Ideálne by sa stehienka mali nechať marinovať celú noc, aby získali čo najlepšiu chuť.
Preložíme spolu s marinádou na plech a pečieme pri teplote 235 stupňov (s funkciou ventilátor). Pečieme do zlatohneda. Podávame s prílohou podľa chuti.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)