plny-hrniec_transparent_negativ.png

Tento marhuľový koláč mizne zo stola rýchlosťou blesku: Každý chce ochutnať!

Koláče ako od babičky miluje snáď každý.

Vyskúšajte tento marhuľový koláč podľa receptu z youtube a na chvíľu vás vráti do detstva!

Potrebujeme:

formu s rozmerom 26 x 17 cm

100 g rozpusteného masla

6 PL kryštálového cukru

2 vajcia

250 g kyslej smotany

štipku soli

15 g kypriaceho prášku

230 g polohrubej múky

8 – 9 čerstvých marhúľ

Postup:

Maslo si rozpustíme v hrnci, prelejeme do misy a vymiešame s kryštálovým cukrom tak, aby vznikla homogénna hmota.

Do tej následne pridáme vajcia, vyšľaháme metličkou a zašľaháme aj kyslú smotanu (môžeme použiť aj jemný tvaroh, alebo biely jogurt). 

Ak chcete experimentovať, môžete pridať napríklad aj mascarpone či mäkký syr riccota.

Pridáme štipku soli, nasypeme múku, kypriaci prášok.

Vymiešame dohladka. 

Dôležitá je správna konzistencia cesta, nemalo by byť tekuté.

Podľa potreby preto pridajte múku alebo kyslú smotanu, aby ste získali správnu konzistenciu. Moja starká nepoužívala ani váhu, prísady vedela odhadnúť od oka.

Marhule si umyjeme, prekrojíme na polovice a vykôstkujeme.

Formu si vystelieme papierom na pečenie, nalejeme do nej cesto a navrch naukladáme polovice marhúľ. 

Pečieme pri teplote 180 °C asi 35 – 40 minút.

Hotovo.

Posypeme práškovým cukrom, nakrájame a môžeme podávať.

Prajeme dobrú chuť!

 

 

Najlepšie recepty na dnes