plny-hrniec_transparent_negativ.png

Marhuľový koláč z treného maslového cesta: Osviežujúca ovocná lahôdka!

Veľmi jednoduchý a super jemný koláč so sladkými marhuľami.

Je to obľúbený ovocný koláč mojich detí – nevedia sa ho objesť, takže ho doma pripravujem pomerne často.

 

 

Jednoduchý recept na jemný marhuľový koláč z youtube kanála LiViera Desserts.

Potrebujeme:

300 g práškového cukru

220 g neosoleného masla

10 vajec

350 g polohrubej múky

9 g kypriaceho prášku do pečiva

1 kg marhúľ (prípadne iného obľúbeného ovocia)

 

 

Postup:

Na začiatku rozdelíme do dvoch mís žĺtky a bielky.

Do hlbokej misy pridáme cukor.

Pridáme zmäknuté maslo.

 

 

Mixérom šľaháme asi 3 minúty.

Po jednom pridávame žĺtky.

Šľaháme 5 minút, kým sa nevytvorí jemná pena.

 

 

Do samostatnej misky pridáme bielky.

Mixérom ich šľaháme na 90%, aby nestiekli.

Do misky s múkou preosejeme prášok do pečiva.

 

 

Striedavo po častiach pridávame do maslovej zmesi múku a sneh z bielkov.

Špachtľou jemne a pomaly premiešame.

Marhule umyjeme, osušíme a odkôstkujeme.

 

 

Potom podľa potreby prekrojíme marhule na štvrtiny.

Marhule na koláč by mali byť zrelé, ale nie prezreté.

Plech na pečenie vymastíme maslom a posypeme polohrubou múkou.

 

 

Cesto rovnomerne rozotrieme na plech.

Marhule na cesto ukladáme šupkou nadol.

Plech vložíme do predhriatej rúry.

 

 

Pečieme 30-35 minút pri teplote 180°C.

Po upečení necháme koláč vychladnúť.

Vrch posypeme práškovým alebo vanilkovým cukrom a môžeme servírovať.

 

 

Prajeme vám dobrú chuť!

Video návod:

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: unsplash
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: unsplash

Najlepšie recepty na dnes