Veľmi jednoduchý a super jemný koláč so sladkými marhuľami.
Je to obľúbený ovocný koláč mojich detí – nevedia sa ho objesť, takže ho doma pripravujem pomerne často.
Jednoduchý recept na jemný marhuľový koláč z youtube kanála LiViera Desserts.
Potrebujeme:
300 g práškového cukru
220 g neosoleného masla
10 vajec
350 g polohrubej múky
9 g kypriaceho prášku do pečiva
1 kg marhúľ (prípadne iného obľúbeného ovocia)
Postup:
Na začiatku rozdelíme do dvoch mís žĺtky a bielky.
Do hlbokej misy pridáme cukor.
Pridáme zmäknuté maslo.
Mixérom šľaháme asi 3 minúty.
Po jednom pridávame žĺtky.
Šľaháme 5 minút, kým sa nevytvorí jemná pena.
Do samostatnej misky pridáme bielky.
Mixérom ich šľaháme na 90%, aby nestiekli.
Do misky s múkou preosejeme prášok do pečiva.
Striedavo po častiach pridávame do maslovej zmesi múku a sneh z bielkov.
Špachtľou jemne a pomaly premiešame.
Marhule umyjeme, osušíme a odkôstkujeme.
Potom podľa potreby prekrojíme marhule na štvrtiny.
Marhule na koláč by mali byť zrelé, ale nie prezreté.
Plech na pečenie vymastíme maslom a posypeme polohrubou múkou.
Cesto rovnomerne rozotrieme na plech.
Marhule na cesto ukladáme šupkou nadol.
Plech vložíme do predhriatej rúry.
Pečieme 30-35 minút pri teplote 180°C.
Po upečení necháme koláč vychladnúť.
Vrch posypeme práškovým alebo vanilkovým cukrom a môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod: