Žiaden želírovací cukor ani chémia: Neprekonateľný recept na marhuľový džem podľa prababky!

Výbornú recept, ktorý robíme každý rok. Marhuľový džem je fantastický do zákuskov, palacieniek, alebo len-tak na chlebík. Žiaden iný džem nechutí takto úžasne - a o tých džemoch plných chémie z obchodu ani nehovorím!

Výbornú recept, ktorý robíme každý rok.

Marhuľový džem je fantastický do zákuskov, palaciniek, alebo len-tak na chlebík.

 

 

Žiaden iný džem nechutí takto úžasne – a o tých džemoch plných chémie z obchodu ani nehovorím!

...

Z tejto dávky mi vyšlo asi 15 malých pohárov a 1 väčší.

Recept mám ešte od mojej prababky.

Potrebujeme:

3500 g marhúľ

2000 g kr. cukru

Kyselina citrónová

Postup:

 

 

Marhule si najskôr umyjeme.

Odkôstkujeme a zbavíme hnedých častí.

Časť takto pripravených marhúľ vložíme do hrnca.

 

 

Zasypeme ich cukrom.

Opäť navrstvíme marhule a cukor.

 

 

Necháme do druhého dňa odstáť na chladnom mieste.

 

 

Na druhý deň troška popučíme ako zemiaky.

Dáme na plameň.

Za stáleho miešania varíme.

 

 

Keď nám začne džem hustnúť, pridáme kyselinu citrónovú ( podľa chuti ).

Dobre premiešame.

Teraz urobíme skúšku tuhnutia.

 

 

Na malý tanierik dáme trošička džemu a chvíľočku počkáme.

Ak je džem už dosť tuhý, máme hotovo.

Horúci naplníme do fliaš.

 

 

Sterilizujeme len asi 10-15 minút ( len toľko aby nám dobre chytilo viečko ).

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay