Tento zákusok robím celý rok.
Počas sezóny vždy s čerstvými marhuľami a počas zvyšných mesiacov s marhuľovým kompótom.
Koláčik je vynikajúci a skutočne jednoduchý na prípravu.
Určite ho skúste a nebudete ľutovať.
Potrebujeme:
Cesto:
6 ks žĺtok
360 g polohrubá múka
150 g maslo
130 g práškový cukor
1 lyžička vanilková esencia
1/2 ks citrónová kôra
200 ml mlieko
2 lyžičky prášok do pečiva
Čerstvé marhule alebo 1 konzerva marhuľový kompót
Pena:
6 ks bielok
180 g kryštálový cukor
100 g kokos
štipka soľ
Postup:
Pripravíme si plech o veľkosti 30 x 40 cm.
Dno vyložíme papierom a rúru predhrejte na 180 stupňov.
Cukor vyšľaháme so zmäknutým maslom.
Pridáme žĺtky a vanilku.
Mixérom šľaháme do peny.
Ak nemáte vanilku, pokojne môžete pridať aj vanilkový cukor.
Postupne prilievame mlieko.
Pridávame aj preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva a citrónovou kôrou.
Cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech.
Poukladáme ovocie (marhule nechajte odkvapkať, aby vám cesto pri pečení narástlo a nezvlhlo).
Pečieme cca 20 minút.
Upečený koláč vyberieme z rúry.
Potrieme ho kokosovým snehom, ktorý sme si pripravili už počas pečenia cesta.
Bielky vyšľaháme so štipkou soli.
Keď začínajú peniť, postupne pridávame cukor a šľaháme, kým nedostaneme lesklú penu.
Potom pridáme kokos a jemne už len vareškou premiešame.
Teplotu v rúre znížime na 150 stupňov a vrátime koláč s penou.
Keď pena získa zlatý nádych, koláč vyberieme.
Necháme vychladnúť.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)