zdravetipy_transparent-horizontal-pozitiv

Možno ich dávate do vianočných koláčov, ale o tomto účinku netušíte: Obyčajné mandle liečia a pritom stačí len hrsť týždenne!

Mandle sa právom nazývajú kráľovnou orechov, pretože obsahujú najvyšší podiel cenných živín spomedzi všetkých orechov. Pravidelnou konzumáciou mandlí viete hravo predísť cukrovke druhého typu, obezite a môžete sa preventívne uchrániť aj od kardiovaskulárnych ochorení. Zdravotných pozitív je ešte o mnoho viac.

Ako z nich vyťažiť najviac?

Už vám niekedy povedala babička, aby ste jedli namočené orechy? Platí to aj mandliach. Je to preto, že namočené mandle majú zdravotné prínosy, ktoré sa rozhodne oplatí poznať! Mandle sú plné vitamínov a minerálov ako je vitamín E, zinok, vápnik, horčík a omega-3 mastné kyseliny. To však nie je všetko!

Prečo by ste mali namočiť mandle skôr, ako ich zjete

Suché mandle obsahujú v šupke enzýmový inhibítor , ktorý je v zásade určený na ochranu jadierka ( zabraňuje tomu, aby sa k nemu dostala vlhkosť, inak by totiž rýchlo vyklíčilo). Akonáhle sú mandle namočené vo vode, tento enzýmový inhibítor sa uvoľní. Keď budete jesť vopred namočené mandle, budú oveľa ľahšie na strávenie a dostane sa vám z nich tiež viac živín. Väčšina orechov a semien sa popravde lepšie trávi a vstrebáva do krvi (máme na mysli živiny), keď sa pred konzumáciou namočia na pár hodín do vody. A mandlí pritom netreba vôbec jesť veľa, postačí 1-2 hrste týždenne.

Zdravotné prínosy každodennej konzumácie mandlí

Liečia akné

4 Things That Happen to Your Body If You Start to Eat Almonds Every Day

zdroj: brightside

Podľa britskej štúdie mali pacienti so závažným akné v krvi približne o 9% menej vitamínu E, ako tí, ktorí akné netrpeli. Zvýšená konzumácia mandlí je tradičný a úplne jednoduchý spôsob ako zlepšiť stav pokožky, ktorý je preukázaný aj vedecky. Mandle sú plné vitamínu E a antioxidantov, ktoré vám môžu pomôcť liečiť akné a omladiť pokožku.

Pomáhajú  pri cukrovke

Ukázalo sa, že pacienti trpiaci cukrovkou 2. typu môžu zlepšiť svoju fyzickú kondíciu tým, že denne jedia mandle. Pomáhajú nielen pri upchávaní tepien znížením „zlého cholesterolu“, ale vďaka minerálom, ktoré obsahujú, tiež prispievajú k zníženiu hladiny cukru v krvi.

Podporujú rozvoj mozgových funkcií plodu

4 Things That Happen to Your Body If You Start to Eat Almonds Every Day

zdroj: brightside

Mandle môžu zlepšiť mozgovú aktivitu. Podľa štúdie uskutočnenej španielskymi vedcami, ktorá pozorovala 2 208 tehotných žien, môže konzumácia 74 gramov mandlí týždenne prispieť k vyššej inteligencií dieťaťa. Deti boli potom monitorované, keď mali 1, 5 a 8 rokov. Deti, ktorých mamičky jedli mandle počas tehotenstva, dosiahli vyššie skóre v testoch IQ.

Viac energie – hneď

Keď budete každý deň ráno konzumovať hrsť mandlí, hneď sa vám dostane zdravá energia. Mandle sú totiž plné mangánu, medi a riboflavínu, čo zvyšuje produkciu energie a rýchlosť metabolizmu. To znamená, že napriek prísnu energie sa nemusíte obávať priberania. Dodržte však pravidlo hrsť mandlí ráno a maximálne 20 kusov denne.

Zdravšie srdce

Mandle sú prospešné pre srdce, pretože sú bohaté na mononenasýtené tuky, bielkoviny a draslík. Obsahujú aj vitamín E, ktorý znižuje riziko ochorenia srdca, zatiaľ čo horčík zabraňuje infarktu. Mandle majú tiež schopnosť redukovať zápal poškodzujúce artérie.

Výživa pre mozog

Mandle majú za priehrštie živín, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie  mozgu. Sú bohaté na riboflavín a L-karnitín. Tieto živiny zvyšujú aktivitu mozgu a vytvárajú nové nervové spoje, čím sa znižuje riziko Alzheimerovej choroby.

Mandle znižujú cholesterol

Vitamín E a vápnik, ktorý obsahujú mandle, sú veľmi účinné, pokiaľ ide o reguláciu hladín cholesterolu.

Zdravé kosti

Množstvo vitamínov, minerálov a fosforu prospeje zdraviu kostí. Fosfor posilňuje nielen kosti a zuby, ale tiež zabraňuje stavom, ako je osteoporóza. Mandle tiež znižujú zápal a opuchy.

Normálny krvný tlak

Draslík v mandliach pomáha regulovať krvný tlak. Nízky obsah sodíka navyše pomáha riadiť kolísavý krvný tlak.

Prevencia chorôb tráviaceho traktu a aj rakoviny čriev

Bolo preukázané, že mandle znižujú riziko rakoviny hrubého čreva, pretože zlepšujú peristaltické pohyby čriev, pôsobia proti zápche a odstraňujú z nich škodliviny.

Najlepšie tipy pre zdravie