plny-hrniec_transparent_negativ.png

Mamkine fantastické rožteky bez kysnutia: Vždy som robila len z kysnutého, ale toto cesto nemá konkurenciu, je ako páperie!

Výborný recept od Adriany B. (Aďka27).Vždy som robila rožteky len z kysnutého cesta, ale tieto sú naozaj vynikajúce. Určite skúste!

Potrebujeme:

500 g hladkej múky špeciál

250 g Hery

1 vajíčko

170 ml mlieka

1 kocka droždia

1 vanilkový cukor

na potieranie:

žĺtok

1 a ½ lyžice vody

lyžička kryštálového cukru

Postup:

Múku preosejeme, rozdrobíme droždie, pridáme vanilku, vajíčko, nakrájané maslo, trošku rukami premiesiť pridáme mlieko, premiešame, nenechávame kysnúť, hneď preložíme na pomúčenú dosku a premiesime, aby sa nám to pekne spojilo. Keď sa cesto lepí na dosku, jemne pomúčiť. Vytvarujeme bochník, vyváľame ho do tvaru valca, ten rozdelíme na 6 častí Každú dlaňami dotvarujeme do okrúhleho tvaru a vyvaľkáme na kruh o priemere 28 cm, cesto nebude hrubé a bude sa dobre zatáčať. Rozdelíme na osem častí a na najširšiu časť dáme plnku.  Najširšiu časť preložiť boky preklopiť dovnútra a zrolujeme smerom k najužšej časti. Zrolované trošku ohneme do tvaru rožka. Ukladáme ich na maslom vymastený plech tak, aby konček cesta bol naspodku. Alebo použijeme papier na pečenie. Žĺtok, vodu a cukor vymiešame, potrieme rožky a dáme upiecť na 190° C cca 20 min, dozlatista.

Vychladnuté posypeme práškovým cukrom. Ja si miešam aj s vanilkovým.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Najlepšie recepty na dnes