Je to skutočne liek pre dospelých, ale keď sme boli školáci a začínala na nás liezť chrípka, babka nám dávala na lyžičku túto medicínu s cukrom – je to výborné na prehriatie a proti bacilom. Samozrejme, neberte to ako návod, ako kurírovať deti, hovorím len o mojej skúsenosti, liek je skutočne určený pre dospelých. Maximálne si dajte za štamperlík, ale skôr odporúčam užívať po lyžiciach, je to naozaj sila. Je to výborné na vypotenie, proti zápalom, uvoľní dutiny a výborne prehreje. Je to skvelá vec aj na boľavé hrdlo (stačí chvíľu pováľať v ústach). My sme v zásade robili dva recepty, tak vám skúsim priblížiť oba, ale v zásade urobte podľa toho, aké suroviny máte doma. Dedo si na staré kolená vo veku 79 rokov vypestoval aj vlastné citróny na svojej verande. :-)
Potrebujeme:
250 g zázvor
1 ks citrón
4 lyžice medu
1 l slivovice
Postup:
Zázvor nastrúhame na hrubom strúhadle. Lúpať ho nemusíme, stačí ho len dobre umyť, alebo vydrhnúť kefkou. Z citróna vytlačíme šťavu. Z bio citróna môžeme použiť aj žltú časť z kôry.
Vo slivovicu rozmiešame pripravený zázvor, citrónovú šťavu (kôru) a med (možno pridať o trochu viac). Všetko necháme zhruba 3 dni macerovať (lúhovať), potom precedíme, naplníme do fliaš a podľa potreby užívame po frťánkách pri kašli a nachladnutí a na prehriatie (na spálenie „červa“). Kalné sfarbenie nie je na škodu, je to pozostatok zázvoru.
2 recept so starým ovocím Dulou
Potrebujeme:
250 g zázvor
1 ks citrón 1 ks pomaranč
4 lyžice medu
1 kus Dula (ovocie podobné jablku)
1 l slivovice
Postup:
Zázvor aj dulu nakrájame na kocky, citrón aj pomaranč odšťavíme a pár koliesok necháme vcelku. Všetko to dáme do fľaše, premiešame s medom a zalejeme alkoholom. Necháme zhruba 3 dni macerovať (lúhovať), potom precedíme, naplníme do fliaš a podľa potreby užívame, ako v predošlom prípade.