Málokto pozná toto tajomstvo: Tento recept ma naučila moja stará mama!

Tento famózny recept na jemné žemle mám od mojej babky, ktorá nám túto lahôdku pripravovala pri každej príležitosti.

Žemle sú omnoho chutnejšie ako kupované v obchode, preto sme si ich doma všetci obľúbili.

 

 

Tajomstvom je jedna dôležitá prísada, ktorú do cesta pridáva moja starká.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Reč je o obyčajnom octe – starká zvykla hovoriť, že už 1 lyžica pridaná do cesta, dokáže zázraky a mala skutočne pravdu.

 

 

Neskutočne jednoduchý recept podľa Schnell Lecker Kochen na jemné domáce žemle.

Potrebujeme:

450 ml mlieka

10 g sušeného droždia

1 ČL soli

4 PL kryštálového cukru

2 vajcia

50 g masla

8 g prášku do pečiva

1 PL octu

750-800 g hladkej múky

Na potretie:

1 vajce

2 PL mlieka

Na posypanie:

sezamové semiačka

Postup:

Do väčšej misky pridáme teplé mlieko, droždie, cukor, soľ a metličkou dobre premiešame.

Ďalej pridáme vajcia, roztopené maslo a opäť dôkladne premiešame.

 

 

Do zmesi pridáme prášok do pečiva, ocot a vymiešame.

Potom cez sito preosejeme múku.

Špachtľou dobre premiešame.

 

 

Zmes miesime rukami na naolejovanom stole.

Miesime, kým nevznikne homogénne a elastické cesto.

Cesto preložíme do misky, prekryjeme fóliou.

Necháme kysnúť na teplom mieste 1 – 1,5 hodiny.

 

 

Z nakysnutého cesta vytlačíme vzduch a vyložíme ho na pomúčený stôl.

Potom cesto rozdelíme na 20 častí.

 

 

Z cesta na pomúčenom stole vytvarujeme žemle.

Poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie.

Plech so žemľami prekryjeme utierkou.

Necháme 15 minút kysnúť na teplom mieste.

 

 

V malej miske vyšľaháme vajce s mliekom a potrieme žemle.

Potom ich posypeme sezamovými semiačkami.

 

 

Plech vložíme do predhriatej rúry.

Pečieme 25-30 minút pri teplote 180°C.

Jemnučké žemle necháme vychladnúť a môžeme servírovať.

 

 

Dobrú chuť!

Video návod nájdete TU

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay