Potrebujeme:
- 1 kg čerstvých malín
- 250 g banánov
- 800 g cukru
- 1 lyžička kyseliny citrónovej alebo šťavy z jedného citrónu
Ak chcete použiť mrazené maliny, rozmrazte ich pri izbovej teplote a odstráňte prebytočnú kvapalinu pred varením. Ak sa vám zdá, že maliny stratili chuť,pridajte vanilín a 30 ml brandy (na 1 kg plodov) na konci varenia.
Postup:
Dajte malinové bobule do hrnca s hrubým dnom. Rozmliaždite pretláčadlom, alebo alebo mixérom. Ak vám vadia jadierka, hmotu prepasírujte, aj nie, nechajte aj s jadierkami.
Banány jemne nasekajte (polkruhy alebo štvrtiny) a pridajte do malinovej hmoty.
Pridáme cukor a kyselinu citrónovou. Dobre premiešajte a panvicu položte na stredný plameň. Príležitostne zamiešajte, aby maliny neprihoreli.
Priveďte do varu a následne znížte teplotu na minimum. Potom varte ďalších 10 – 20 minút, miešajte a odstráňte penu. Ak chcete hustejší džem, varte 30 -40 minút alebo pridajte pektín do džemu (12 – 15 g na 1 kg ovocného pyré).
Ešte vriaci džem nalejte do suchých sterilizovaných pohárov a hneď zatvorte. Pripravený džem otočte hore nohami, prikryte dekou alebo teplou prikrývkou, kým úplne nevychladne. Uchovávajte na chladnom mieste.
Dúfam, že tento recept na malinový džem osloví vás a vašich blízkych . Je výborný a veľmi delikátny a sladučký. S pečivom alebo k palacinkám je neprekonateľný.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)