plny-hrniec_transparent_negativ.png

Malinový džem na zimu – žiaden želírovací cukor, ani zaváranie a tá chuť sa nedá opísať: Len povariť a dať do pohára!

Potrebujeme:

  • 1 kg čerstvých malín
  • 250 g banánov
  • 800 g cukru
  • 1 lyžička kyseliny citrónovej alebo šťavy z jedného citrónu

Ak chcete použiť mrazené maliny, rozmrazte ich pri izbovej teplote a odstráňte prebytočnú kvapalinu pred varením. Ak sa vám zdá, že maliny stratili chuť,pridajte vanilín a 30 ml brandy (na 1 kg plodov) na konci varenia.

Postup:

Dajte malinové bobule do hrnca s hrubým dnom. Rozmliaždite pretláčadlom, alebo alebo mixérom. Ak vám vadia jadierka, hmotu prepasírujte, aj nie, nechajte aj s jadierkami.

Banány jemne nasekajte (polkruhy alebo štvrtiny) a pridajte do malinovej hmoty.

 

maliny na zimu

© Depositphotos

Pridáme cukor a kyselinu citrónovou. Dobre premiešajte a panvicu položte na stredný plameň. Príležitostne zamiešajte, aby maliny neprihoreli.

maliny na zimu

© Depositphotos

Priveďte do varu a následne znížte teplotu na minimum. Potom varte ďalších 10 – 20 minút, miešajte a odstráňte penu. Ak chcete hustejší džem, varte 30 -40 minút alebo pridajte pektín do džemu (12 – 15 g na 1 kg ovocného pyré).

Ešte vriaci džem nalejte do suchých sterilizovaných pohárov a hneď zatvorte. Pripravený džem otočte hore nohami, prikryte dekou alebo teplou prikrývkou, kým úplne nevychladne. Uchovávajte na chladnom mieste.

maliny na zimu

© Depositphotos

Dúfam, že tento recept na malinový džem osloví vás a vašich blízkych . Je výborný a veľmi delikátny a sladučký. S pečivom alebo k palacinkám je neprekonateľný.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Najlepšie recepty na dnes