Maliny ako liek: Pôsobia ako prírodný aspirín a pomôžu pri mnohých zdravotných ťažkostiach!

Maliny sú jedným z najdravších druhov ovocia. Je to prírodný zdroj kyseliny salicylovej, ktorá účinkuje rovnako, ako aspirín, len s nižšou intenzitou. Dokonca, to vedela už moja stará mama.

Podľa portálu lataifas 100 g malín skutočne pokryje 54% odporúčanej dennej dávky vitamínu C, 41% mangánu a 12% vitamínu K.

Toto chutné letné ovocie je navyše cenným zdrojom stopových prvkov a minerálov ako sú fosfor, železo, horčík, draslík a meď.

Maliny podporujú kardiovaskulárne zdravie

Odborníci odporúčajú ľuďom s kardiovaskulárnymi problémami alebo s predispozíciou na choroby spojené s kardiovaskulárnym systémom, zvýšenú konzumáciu ovocia a zeleniny bohatej na vlákninu. 

Maliny okrem vlákniny obsahujú aj antioxidanty, ktoré chránia cievy a srdce. 

Antioxidanty pomáhajú:

...

– zabraňovať oxidácii cholesterolu

– inhibovať tvorbu krvných zrazenín

– predchádzať mŕtvici, pľúcnej embólii, ochoreniam preriférnych ciev a infarktu

– podporujú dobrý cholesterol, znižujú ten zlý

– inhibujú enzýmy spojené so zápalom

Maliny – denný mini aspirín

Maliny pôsobia priamo na enzýmy podporujúce zrážanie a majú inhibičný účinok podobný aspirínu a ibuprofénu.

Obsahujú kyselinu salicylovú, vďaka ktorej majú maliny kardioprotektívne účinky u ľudí so srdcovými chorobami alebo s kardiovaskulárnym rizikom. 

Kyselina salicylová môže súčasne spomaliť progresiu aterosklerózy a pomáhajú predchádzať rakovine.

Štúdia Michiganskej štátnej univerzity ukázala, že maliny obsahujú antokyány, ktoré majú mechanizmy podobné ibuprofénu.

Konkrétne tieto zlúčeniny pomáhajú telu blokovať signály, ktoré spôsobujú bolesť a zápal. 

Maliny sú tiež veľmi dobrým zdrojom horčíka.

Tento minerál je spájaný s výhodami pre kardiovaskulárny systém.

Asi 100 mg kyseliny salicylovej sa nachádza v 100 g malín.

Nie je to veľké množstvo, takže nemôže nahradiť syntetický aspirín pri liečbe odporúčanej lekárom.

Choroby, pri ktorých pomáhajú maliny

Vďaka svojim vlastnostiam, ktoré sú podobné syntetickému aspirínu, maliny stimulujú krvný obeh, pomáhajú znižovať horúčku, zmierňujú dnu a reumu. 

Malinová šťava je vhodná pri zápale močových ciest. Môžete vypiť niekoľko pohárov denne, zriedených trochou vody.

Pre ešte silnejší účinok možno malinovú šťavu kombinovať so šťavou z čiernych ríbezlí.

Maliny sa odporúčajú ako doplnok aj pri horúčkových, srdcových, pľúcnych, obličkových a zažívacích ťažkostiach.

Maliny sú bohaté na vitamín C a keďže obsahujú aj cukor, pôsobia energizujúco. 

Pôsobia tiež ako prírodné preháňadlo, preto sú indikované pri zápche a dyspepsii.

Majú močopudný účinok a zvyšujú množstvo vylúčeného moču, čím pomáhajú detoxikovať organizmus. 

Chutné a zdravé ovocie

Maliny sa dajú jesť počas celej sezóny, pretože si zachovajú veľa užitočných vlastností aj v zmrazenom stave.

Plody malín sú výborné ako také, ale sú veľmi obľúbené aj v rôznych dezertoch.

Môžeme ich tiež pridávať do jogurtu, tvarohu, cereálií, ale aj do šalátov. 

Môžete si ich vychutnávať aj vo forme džúsov, smoothies, či džemov. 

Vynikajúci je aj malinový sirup, ktorý sa varí z čerstvého ovocia a môže sa dochutiť cukrom alebo medom.

Prajeme veľa zdravia!

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay