Malinový džem s banánmi chutí fantasticky a ulahodí každému maškrtníkovi. Môže byť vyrobený aj z mrazených bobúľ. Už pri varení naplní celý domov tá úžasná vôňa sladkého ovocia. Je to naozaj nezvyčajný recept, ktorý vás veľmi milo prekvapí svojou úžasnou chuťou.
Džem z malín môžete perfektne doplniť s bylinkami – mätou, medovkou a bazalkou. Aby nedošlo k prerazeniu chute bobúľ, môžete pridať jablká, hrušky, čučoriedky, brusnice, banány. Maliny si nerozumejú s jahodami a ríbezlami. Tieto bobule utopia aj silnú malinovú príchuť.
Potrebujeme:
- 1 kg čerstvých malín
- 250 g banánov
- 500-800 g cukru (podľa chuti a sladkosti ovocia)
- 1 lyžička kyseliny citrónovej alebo šťava z jedného citrónu
Ak chcete, aby mrazený malinový džem, nechajte rozmraziť maliny pri izbovej teplote a pred varením odstráňte prebytočnú kvapalinu. Ak malina stratila chuť, pridajte vanilín a 30 ml brandy (na 1 kg plodov) na konci varenia, chuť bude výraznejšia a sladšia.
Postup:
Dajte malinové bobule do hrnca s hrubým dnom a roztlačte alebo rozmixujte na kašu.
Banány jemne nasekajte (polkruhy alebo štvrtiny) a pridajte do bobúľ.
Do bobuľového pyré pridajte cukor a kyselinou citrónovou. Dobre premiešajte a hrniec preložte na stredný plameň. Sem-tam zamiešajte, aby neprihoreli.
Priveďte do varu a hneď znížte teplotu na minimum. Potom varte ďalších 10 – 20 minút, miešajte a odstráňte penu. Ak chcete hustejší džem, varte 30 – 40 minút alebo pridajte pektín (12 – 15 g na 1 kg ovocného pyré) – ale nie je to potrebné.
Džem hneď z plameňa nalejte do suchých sterilizovaných pohárov a zatvote. Pripravený džem otočte hore dnom, prikryte kožušinou alebo teplou prikrývkou, kým úplne nevychladne. Uchovávajte na chladnom mieste.
Džem má naozaj lahodnú chuť a vydrží vám celý rok. :-)