plny-hrniec_transparent_negativ.png

Uvarila som 1:4 maliny s banánmi a nepridala veľa cukru: Takýto džem sme ešte nemali, ráno nestíham natierať chleby!

Malinový džem s banánmi chutí fantasticky a ulahodí každému maškrtníkovi. Môže byť vyrobený aj z mrazených bobúľ. Už pri varení naplní celý domov tá úžasná vôňa sladkého ovocia. Je to naozaj nezvyčajný recept, ktorý vás veľmi milo prekvapí svojou úžasnou chuťou.

Džem z malín môžete perfektne doplniť s bylinkami – mätou, medovkou a bazalkou. Aby nedošlo k prerazeniu chute bobúľ, môžete pridať jablká, hrušky, čučoriedky, brusnice, banány. Maliny si nerozumejú  s jahodami a ríbezlami. Tieto bobule utopia aj silnú malinovú príchuť.

Potrebujeme:

  • 1 kg čerstvých malín
  • 250 g banánov
  • 500-800 g cukru (podľa chuti a sladkosti ovocia)
  • 1 lyžička kyseliny citrónovej alebo šťava z jedného citrónu

Ak chcete, aby mrazený malinový džem, nechajte rozmraziť maliny pri izbovej teplote a pred varením odstráňte prebytočnú kvapalinu. Ak malina stratila chuť, pridajte vanilín a 30 ml brandy (na 1 kg plodov) na konci varenia, chuť bude výraznejšia a sladšia.

maliny na zimu  

© Depositphotos

Postup:

Dajte malinové bobule do hrnca s hrubým dnom a roztlačte alebo rozmixujte na kašu. 

Banány jemne nasekajte (polkruhy alebo štvrtiny) a pridajte do bobúľ.

maliny na zimu

© Depositphotos

Do bobuľového pyré pridajte cukor a kyselinou citrónovou. Dobre premiešajte a hrniec preložte na stredný plameň. Sem-tam zamiešajte, aby neprihoreli.

maliny na zimu

© Depositphotos

Priveďte do varu a hneď znížte teplotu na minimum. Potom varte ďalších 10 – 20 minút, miešajte a odstráňte penu. Ak chcete hustejší džem, varte 30 – 40 minút alebo pridajte pektín (12 – 15 g na 1 kg ovocného pyré) – ale nie je to potrebné.

Džem hneď z plameňa nalejte do suchých sterilizovaných pohárov a zatvote. Pripravený džem otočte hore dnom, prikryte kožušinou alebo teplou prikrývkou, kým úplne nevychladne. Uchovávajte na chladnom mieste.

maliny na zimu

© Depositphotos

Džem má naozaj lahodnú chuť a vydrží vám celý rok. :-)

Najlepšie recepty na dnes