Mäkulinké a fantasticky chutné slimáky dvoch chutí: Nebudete sa vedieť rozhodnúť, ktoré sú lepšie!

Výborné slimáky s lahodnou náplňou, ktoré robím takmer každý týždeň. My máme najradšej tvarohové a maslové so škoricou. Skúste, oplatí sa! Ak ich chcete mať tmavé, stačí do cesta pridať trochu kakaa. 

Výborné slimáky s lahodnou náplňou, ktoré robím takmer každý týždeň. My máme najradšej tvarohové a maslové so škoricou. Skúste, oplatí sa! Ak ich chcete mať tmavé, stačí do cesta pridať trochu kakaa.

Potrebujeme:

700 g hladkej múky

400 ml vlažného mlieka

3 lyžice kryštálového cukru

2 žĺtky

200 ml oleja

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

1 lyžičku masti

1 kocku čerstvého droždia

Štipku soli

½ bal. Prášku do pečiva

Náplň z tvarohu:

250 g jemného tvarohu

2 bal. Vanilkového cukru

Hrozienka

Na škoricovú náplň:

50 g masla

Trstinový cukor

Mletú škoricu

Na potretie:

Žĺtok

Horúce mlieko s cukrom

Postup:

Z prísad na cesto si vypracujeme kysnuté cesto. Necháme na teplom mieste podkysnúť.

Vykysnuté cesto rozdelíme na 2 diely. Každý diel rozvaľkáme a jeden natrieme sladkým tvarohom, posypeme hrozienkami a zrolujeme. Druhý potrieme rozpusteným maslom, posypeme cukrom, škoricou a vanilkovým cukrom. Zrolujeme a oba záviny ostrím nožom nakrájame na pásiky – asi 3 cm široké – pozor slimáky s tvarohom sa krájajú trochu horšie, chce to poriadne ostrý nôž.

Vypracujeme si kysnuté cesto, ktoré necháme nakysnúť, preložíme na dosku a rozdelíme na 2 časti. Každú rozvaľkáme, jednu natrieme tvarohovou plnkou s hrozienkami, zrolujeme ako závin a pokrájame na cca 3 cm kúsky ako slimáky. Druhú časť rozvaľkaného cesta natrieme rozpusteným a mierne vychladnutým maslom, nahrubo posypeme trstinovým cukrom a škoricou, môžeme pridať aj vanilkový cukor. Takisto zrolujeme a pokrájame na slimáky, ktoré uložíme na plech s papierom na pečenie, necháme ešte 20 min. podkysnúť a potom pritrieme žĺtkom.

Vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečieme, kým nie sú slimáky na povrchu ružovkasté – asi 20 minút. Potom potrieme horúcim mliekom a ešte na pár minút dáme zapiecť do rúry.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)