Výborné slimáky s lahodnou náplňou, ktoré robím takmer každý týždeň. My máme najradšej tvarohové a maslové so škoricou. Skúste, oplatí sa! Ak ich chcete mať tmavé, stačí do cesta pridať trochu kakaa.
Potrebujeme:
700 g hladkej múky
400 ml vlažného mlieka
3 lyžice kryštálového cukru
2 žĺtky
200 ml oleja
1 lyžičku masti
1 kocku čerstvého droždia
Štipku soli
½ bal. Prášku do pečiva
Náplň z tvarohu:
250 g jemného tvarohu
2 bal. Vanilkového cukru
Hrozienka
Na škoricovú náplň:
50 g masla
Trstinový cukor
Mletú škoricu
Na potretie:
Žĺtok
Horúce mlieko s cukrom
Postup:
Z prísad na cesto si vypracujeme kysnuté cesto. Necháme na teplom mieste podkysnúť.
Vykysnuté cesto rozdelíme na 2 diely. Každý diel rozvaľkáme a jeden natrieme sladkým tvarohom, posypeme hrozienkami a zrolujeme. Druhý potrieme rozpusteným maslom, posypeme cukrom, škoricou a vanilkovým cukrom. Zrolujeme a oba záviny ostrím nožom nakrájame na pásiky – asi 3 cm široké – pozor slimáky s tvarohom sa krájajú trochu horšie, chce to poriadne ostrý nôž.
Vypracujeme si kysnuté cesto, ktoré necháme nakysnúť, preložíme na dosku a rozdelíme na 2 časti. Každú rozvaľkáme, jednu natrieme tvarohovou plnkou s hrozienkami, zrolujeme ako závin a pokrájame na cca 3 cm kúsky ako slimáky. Druhú časť rozvaľkaného cesta natrieme rozpusteným a mierne vychladnutým maslom, nahrubo posypeme trstinovým cukrom a škoricou, môžeme pridať aj vanilkový cukor. Takisto zrolujeme a pokrájame na slimáky, ktoré uložíme na plech s papierom na pečenie, necháme ešte 20 min. podkysnúť a potom pritrieme žĺtkom.
Vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečieme, kým nie sú slimáky na povrchu ružovkasté – asi 20 minút. Potom potrieme horúcim mliekom a ešte na pár minút dáme zapiecť do rúry.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)