plny-hrniec_transparent_negativ.png

Famózne slané rožteky: Skúste ich pripraviť na Veľkú noc a šibačom sa nebude chcieť od vás odísť!

vynikajúce aj ako slané pohostenie.

Sviatky jari pomaly klopú na dvere a my máme pre vás výborný tip na slané pečivo, ktorému neodolá žiaden šibač. Neostane ani omrvinka a keď ich raz vyskúšate, iné robiť nebudete!

Potrebujeme:

400 ml teplého mlieka

2 vajcia

60 g kryštálového cukru

7 g droždia

soľ

650 g hladkej múky

150 g masla

Na plnku:

300 g mäkkého syra

žĺtok

sezam

nasekaný kôpor, pažítka, alebo iná zelená vňať

Postup:

Vajcia zmiešajte so soľou a cukrom. Prilejte mlieko, premiešajte, pridajte droždie a znovu premiešajte. Nasypte preosiatu múku a vymieste mäkké cesto. Prikryte a nechajte kysnúť asi hodinu.


Cesto rozdeľte na 10 rovnakých častí, zakryte čistou utierkou a nechajte 10 minút podkysnúť.

Každú guľôčku cesta rozvaľkajte, natrite zmäknutým maslom a položte ich na seba tak, aby sa vytvorili 2 pyramídy po 5 plátov.


Cesto zakryte potravinárskou fóliou a dajte do mrazničky na 30 minút. Potom si zo syra a vňate pripravte plnku.


Vyberte cesto z mrazničky, preneste ho na pomúčenú pracovnú dosku a rozložte ho po 2 plátoch, ktoré nakrájajte na trojuholníky. Natrite plnkou a zrolujte. Plech si pokryte papierom na pečenie, poukladajte rožteky vedľa seba, potrite žĺtkom a posypte sezamom. Pečte v rozohriatej rúre pri 180 stupňoch asi 30 – 35 minút.

Mäkké, nadýchané a také chutné!

Zdroj: retete-usoare.info

Najlepšie recepty na dnes