plny-hrniec_transparent_negativ.png

Mäkučké sezamové žemle s jednoduchou a rýchlou prípravou!

Mäkučké žemle, ktoré sú vynikajúce aj na druhý deň. Domácemu pečivu sa nič nevyrovná! :-)

Toto voňavé pečivo so sezamom, je vynikajúcou vooľbou na chutnú večeru alebo raňajky. Pagáčiky môžete podávať s najrôznejšími slanými alebo sladkými prílohami, dokonca, môžete ich podľa chuti naplniť – napríklad tvarohom, syrom, alebo bylinkovým maslom.

Potrebujeme (pre 6 osôb):

1 šálku mlieka (200 ml)

1 bal. sušeného droždia

2 lyžice práškového cukru

2 lyžičky soli

2 vajcia

125 g masla alebo margarínu

75 ml oleja

6 šálok hladkej múky (1 šálka 200 ml)

Na potretie:

1 žĺtok

50 g sezamu

Postup:

V teplom mlieku rozpustíme droždie a cukor. Potom pridáme ostatné suroviny okrem múky a vymiešame tak, aby sa všetky prísady prepojili.

Postupne do cesta pridávame múku a vypracujeme jednotné cesto, ktoré necháme 30 minút odpočívať na teplom mieste.

Keď cesto narastie, tvarujeme z neho guľôčky veľkosti menšieho jabĺčka a ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Prikryjeme utierkou a necháme ešte chvíľu odpočívať.

Žemle portieme rozšľahaným žĺtkom a posypeme sezamom. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov 20 minút, alebo kým žemle nie sú na povrchu zlatisté.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

zdroj: coolinarika

Najlepšie recepty na dnes