Toto voňavé pečivo so sezamom, je vynikajúcou vooľbou na chutnú večeru alebo raňajky. Pagáčiky môžete podávať s najrôznejšími slanými alebo sladkými prílohami, dokonca, môžete ich podľa chuti naplniť – napríklad tvarohom, syrom, alebo bylinkovým maslom.
Potrebujeme (pre 6 osôb):
1 šálku mlieka (200 ml)
1 bal. sušeného droždia
2 lyžice práškového cukru
2 lyžičky soli
2 vajcia
125 g masla alebo margarínu
75 ml oleja
6 šálok hladkej múky (1 šálka 200 ml)
Na potretie:
1 žĺtok
50 g sezamu
Postup:
V teplom mlieku rozpustíme droždie a cukor. Potom pridáme ostatné suroviny okrem múky a vymiešame tak, aby sa všetky prísady prepojili.
Postupne do cesta pridávame múku a vypracujeme jednotné cesto, ktoré necháme 30 minút odpočívať na teplom mieste.
Keď cesto narastie, tvarujeme z neho guľôčky veľkosti menšieho jabĺčka a ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Prikryjeme utierkou a necháme ešte chvíľu odpočívať.
Žemle portieme rozšľahaným žĺtkom a posypeme sezamom. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov 20 minút, alebo kým žemle nie sú na povrchu zlatisté.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: coolinarika