plny-hrniec_transparent_negativ.png

Mäkučké plnené rožky, ktoré ani minútu nekysnú: Každému odporúčam dávku zdvojnásobiť, sú fantastické!

Rožteky sú naozaj vynikajúce, vyskúšajte, budete nadšení. Sú ľahké ako pierko, len sa tak po nich zaprášilo.

Rožteky sú naozaj vynikajúce, vyskúšajte, budete nadšení. Sú ľahké ako pierko, len sa tak po nich zaprášilo.

Potrebujeme:

600 g hl. múka

1 bal prášok do pečiva

200 ml mlieko

1 lyžica cukor kr.

100 ml olej rastlinný

1 lyžička soľ

42 g čerstvé droždie

200 ml kyslá smotana

Náplň: Džem, lekvár, nutella, ovocie, alebo tvaroh

Na potretie: 1 ks žĺtok, 1 lyžica teplé mlieko

Postup:

Do 200 ml teplého mlieka rozmrvíme droždie, pridáme cukor a trochu múky a necháme vzísť kvások. Zatiaľ si peosejeme múku s práškom do pečiva, pridáme olej, soľ, smotanu, kvások a vypracujeme hladké cesto. S cestom hneď pracujeme bez kysnutia. Rozdelíme ho na 4 časti.

Každú časť rozvaľkáme do kruhu na hrúbku pol centimetra a rozdelíme na 8 trojuholníkov. Na širšiu časť navrstvíme plnku podľa svojej chuti. Okraje pri plnke preložíme, aby nevytiekla. Zrolujeme do tvaru rožteka.

Uložíme na plech, ktorý sme vyložili papierom na pečenie. Necháme postáť 10 minút. Povrch potrieme žĺtkom, ktorý sme rozšľahali s jednou lyžicou teplého mlieka. Pečieme pri teplote 180 °C do zlatista.

Po upečení môžeme posypať práškovým cukrom.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

 

Najlepšie recepty na dnes