plny-hrniec_transparent_negativ.png

Mäkučké ako pavučinka: Úžasne nadýchané cesto na koláče!

Recept na toto cesto je pomerne starý a v našej rodine podľa neho pripravovala veľkonočné dobroty už prababička. Je úžasne nadýchané, jemné a vláčne. Môžete ho použiť na prípravu veľkonočného bochníka, buchiet, alebo prerezať na polovicu a naplniť tvarohom, džemom, či iným krémom. Je to len na vás!

Recept na toto cesto je pomerne starý a v našej rodine podľa neho pripravovala veľkonočné dobroty už prababička. Je úžasne nadýchané, jemné a vláčne. Môžete ho použiť na prípravu veľkonočného bochníka, buchiet, alebo prerezať na polovicu a naplniť tvarohom, džemom, či iným krémom. Je to len na vás!

Potrebujeme na dva koláče:

2 šálky teplého mlieka

1,5 lyžice sušeného droždia

5 šálok hladkej múky

6 vajce

1 šálku kryštálového cukru

200 g masla

2 lyžičky vanilkového cukru

1 šálku hrozienok

Postup:

Teplé mlieko zmiešame s droždím a za stáleho miešania (použite ručný šľahač) primiešame dve šálky múky. Vymiešame homogénnu hmotu, ktorú prikryjeme utierkou a necháme 30 minút odpočívať.

Keď sa cesto zdvihne, rozdelíme žĺtky a bielky. Žĺtky ušľaháme s cukrom a v inej miske bielky do hustého snehu.

K cestu primiešame ušľahané žĺtky, vanilku, zmäknuté maslo a nakoniec opatrne aj sneh. Cesto miešame šľahačom na najnižších otáčkach a postupne doň vmiešame aj zvyšnú múku. Cesto by malo byť jednotné a pružné. Prikryjeme utierkou a necháme odpočívať približne 1 hodinu na teplom mieste.

Hrozienka namočíme do vriacej vody (stačí len na pár minút), scedíme a primiešame do cesta. Jemne premiešame. Cesto preložíme do vymastenej formy prikryjeme utierkou a necháme odpočívať, kým sa nezahreje rúra.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Poznámka: na meranie surovín používajte vždy hrnček s rovnakým objemom.

zdroj: i.okuse

Najlepšie recepty na dnes