Všetky kamarátky už pečú podľa tohoto RECEPTU: Mäkkučké, jemné a vláčne cesto na muffiny – nič lepšie som ešte neupiekla!

Vynikajúci recept na muffiny, ktoré sú fantasticky vláčne a nadýchané ako obláčiky. Priznám sa, že ja muffiny veľmi nepečiem, ale odkedy mám tento recept, stali sa u nás najobľúbenejším dezertom vôbec.

 

Na vianoce ich robím s kandizovaným ovocím a sú naozaj fantastické.

Potrebujeme:

1 hrnček polohrubej múky

...

2 lyžičky prášku do pečiva

½ lyžičky soli

½ hrnčeka práškového cukru

½ hrnčeka mlieka

¼ hrnčeka rozpusteného masla alebo oleja

1 vajce

Voliteľné:

kandizované ovocie

čerstvé ovocie

čokoláda

hrozienka….

Postup:

Horeuvedené suroviny sú približne na 8 stredne veľkých muffín.

Do základného cesta vmiešajte čo máte: kokos, kandizované ovocie, kompótové ovocie alebo čerstvé ovocie nakrájané na kúsky, polámanú čokoládu, oriešky, želé cukríky, sušené ovocie, polámané keksíky, hrozienka…

 

 

Nachystáme si dve misky: jednu na suché prísady a jednu na mokré prísady.

V jednej mise zmiešame všetky suché prísady, v druhej mise zmiešame všetky „mokré“ prísady, zmiešame to dohromady a základný recept na muffiny máme vyrobený.

Tekutú zmes nalejte do suchej zmesi.

Pozor! Nemiešajte príliš, iba tak, aby boli cestá spojené.

Múka nesmie moc napučať, pretože by boli muffiny tvrdé a neboli by vláčne.

Zmiešajte cestá dohromady iba do toho štádia, že v ceste nebudú hrudky a cesto bude rovnomerne „mokré“.

Cesto by malo byť tekuté asi ako horúci med.

 

Ľubovoľné ovocie nechajte poriadne odkvapkať – vlastne toto môžete urobiť ešte pred výrobou cesta.

Ak používate čerstvé ovocie nakrájajte ho na drobné kúsky.

Ovocie poprášte polohrubou múkou, aby nekleslo na dno papierových košíčkov.

Do formy naukladajte košíčky, nalejte polovičku cesta, na to pohádžte ovocie alebo všetky ostatné pakšamenty, ktoré nájdete v špajzi a zalejte druhou polovičkou cesta.

Muffinky počas pečenia narastú o dve tretiny, takže cesto nalejte asi do 3/4 košíčkov.

Ak náhodou nemáte muffinkový plech, použite 3-4 košíčky naraz na jednu muffinku alebo si urobte košíčky z alobalu.

Pečte asi 20 minút pri teplote 180 stupňov.

 

 

Polevy robím rôzne: čokoládovú, ovocnú, tvarohovú, pudingovú (ak viem, že sa muffinky hneď zjedia), alebo vymiešam dohladka citrónovú šťavu s práškovým cukrom a použijem na ozdobu farebnú ryžu.

A hotovo.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay