Tento recept je jedných z mojich obľúbených vianočných. Pripravujem vždy aspoň na dva plechy, ale aj tak ich nikdy nie je dosť! :-)
Potrebujeme:
500 g hl. múky
7 žĺtok
Soľ
30 g čerstvého droždia
30 g práškového cukru
250 ml mlieka
Na potretie:
200 g masla
200 g práškového cukru
200 g mletých orechov
1-2 lyžičky škorice
Postup:
Z trochy vlažného mlieka, cukru a droždia necháme vzísť kvások. Potom zmiešame s ostatnými prísadami – múkou, soľou, žĺtkami a zvyškom cukru a vymiešame jednotné a hladké cesto. Prikryjeme a necháme stáť na teplom mieste asi 30 minút.
Cesto potom roztiahneme, alebo rozvaľkáme na plát a potrieme rozpusteným maslom zmiešaným s orechmi, škoricou a nakoniec psypeme cukrom. Plát zrolujeme a ostrým nožom nakrájame na 2 cm hrubé pásiky. Uložíme na plech vystlaný papierom a necháme ešte chvíľu podrásť, kým sa rúra nezahreje. Keď sme asi v polovici pečenia, potrieme povrch sladkým mliekom a necháme dopiecť. Pečieme pri teplote 1800-190 stupňov.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)