plny-hrniec_transparent_negativ.png

Mäkučké a fantasticky chutné orechové slimáky: Urobte aspoň na dva plechy, tejto dobroty nikdy nie je dosť!

Tento recept je jedných z mojich obľúbených vianočných. Pripravujem vždy aspoň na dva plechy, ale aj tak ich nikdy nie je dosť! :-)

Tento recept je jedných z mojich obľúbených vianočných. Pripravujem vždy aspoň na dva plechy, ale aj tak ich nikdy nie je dosť! :-)

Potrebujeme:

500 g hl. múky

7 žĺtok

Soľ

30 g čerstvého droždia

30 g práškového cukru

250 ml mlieka

Na potretie:

200 g masla

200 g práškového cukru

200 g mletých orechov

1-2 lyžičky škorice

Postup:

Z trochy vlažného mlieka, cukru a droždia necháme vzísť kvások. Potom zmiešame s ostatnými prísadami – múkou, soľou, žĺtkami a zvyškom cukru a vymiešame jednotné a hladké cesto. Prikryjeme a necháme stáť na teplom mieste asi 30 minút.

Cesto potom roztiahneme, alebo rozvaľkáme na plát a potrieme rozpusteným maslom zmiešaným s orechmi, škoricou a nakoniec psypeme cukrom. Plát zrolujeme a ostrým nožom nakrájame na 2 cm hrubé pásiky. Uložíme na plech vystlaný papierom a necháme ešte chvíľu podrásť, kým sa rúra nezahreje. Keď sme asi v polovici pečenia, potrieme povrch sladkým mliekom a necháme dopiecť. Pečieme pri teplote 1800-190 stupňov.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Najlepšie recepty na dnes