Mäkučké a šťavnaté zemiakové pagáče: Lacný a nesmierne chutný recept – v našej rodine kraľuje už 25 rokov!

Mäkučké a fantasticky chutné zemiakové pagáče.

Mäkučké a fantasticky chutné zemiakové pagáče.

Potrebujeme:

300 g hladkej múky

200 g polohrubej múky

100 ml oleja

350 ml mlieka

2 žĺtky

1 lyžicu kr. cukru

¾ kocky droždia

1 lyžičku soli

Na náplň:

150-200 g zemiakov (asi 2 zemiaky)

100-120 g masla

1 vajce na potretie

Postup:

V miske zmiešame teplé mlieko s cukrom a rozdrobeným droždím. Počkáme, kým vyjde kvások a potom zmiešame s oboma múkami, soľou, olejom a nakoniec aj žĺtkami.

Vareškou premiešame hmotu, aby sa prísady spojili. Zakryjeme utierkou a necháme niekoľko minút odpočívať – asi 7-10 minút. Potom cesto dôkladne vymiesime, opäť prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť tak, aby cesto zdvojnásobilo svoj objem.

Medzitým si uvaríme zemiaky v šupke, očistíme, nastrúhame a dobre osolíme – ak vám zvýšili zemiaky od obeda, máte o to menej práce. :-)

Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku, trochu premiesiem a rozvaľkáme na hrúbku asi 1 cm. Na cesto navrstvíme strúhané zemiaky, nahrubo nastrúhané maslo, preložíme na polovicu a necháme 15 minút podkysnúť. Potom rozvaľkáme a celý postup ešte 2 x zopakujeme – celkovo 3x.

Nakoniec cesto opäť rozvaľkáme na hrúbku 1 cm a vykrajujeme z neho pohárom jednotlivé pagáčiky. Preložíme na pelch vystlaný papierom na pečenie a kým sa rúra rozohreje, necháme necháme ešte pod utierkou podykysnúť.

Nakoniec potrieme vajíčkom, posypeme soľou, prípadne sezamom či rascou a pečieme, kým povrch nie je zlatistý. Teplota pečenia 190-200 stupňov.

Foto: youtube

Dnes najobľúbenejšie