plny-hrniec_transparent_negativ.png

Poctivý makový závin tak, ako ho máme radi: Tenké cesto, bohatá plnka a chutí ako od BABIČKY!

Ak s nostalgiou spomínate na makovník od vašej babičky s bohatou plnkou a tenkým cestom, máme pre vás dobrú správu.

Tento recept možno splní vašu túžbu po pravom poctivom makovníku. 

Tej chuti sa žiaden iný nevyrovná a miluje ho celá rodina.

 

 

Postupujte podľa tohto receptu od našej čitateľky Katky a okamžite si ho zamilujete.

Potrebujeme:

500 g polohrubej múky

1/2 ČL soli

100 ml bravčovej masti alebo oleja

1 vajce (veľkosť L)

250 ml mlieka

30 g čerstvého droždia

3 PL kryštálového cukru

Na plnku:

 

 

250 g mletého maku

100 ml mlieka

100 g kryštálového cukru

1 balíček vanilkového cukru

1 ČL strúhanej citrónovej kôry z bio citróna

50 g masla

1 žĺtok na potretie cesta

Postup:

Ako prvé si pripravíme kvások z droždia, mlieka a cukru.

 

 

Do teplého (nie horúceho) mlieka namrvíme droždie a pridáme lyžicu cukru.

Dobre premiešame a necháme pod bavlnenou utierkou stáť asi 15 minút, aby sa kvások aktivoval.

Kým nám kvások nakysne, zmiešame si v samostatnej miske múku so zvyšným cukrom, soľou a pridáme vajce.

 

 

Následne nalejeme do misy aj kvások.

Vymiešame a zapracujeme roztopenú vychladnutú masť alebo olej.

Cesto dôkladne vymiesime, kým nebude vláčne a nelepivé.

 

 

Keď je cesto dostatočne kompaktné, prikryjeme ho bavlnenou utierkou a necháme 1 hodinu kysnúť na teplom mieste. 

Medzitým si pripravíme plnku.

 

 

Do hrnca si nalejeme mlieko, zohrejeme ho, nasypeme cukor a miešame, kým sa cukor nerozpustí. 

Keď mlieko zovrie, odstavíme hrniec a pridáme mak s maslom.

Plnku dobre premiešame, zapracujeme citrónovú kôru a necháme vychladnúť. 

 

 

Keď je cesto dostatočne vykysnuté, rozdelíme ho na dve časti.

Obe vyvaľkáme na tenký obdĺžnik s hrúbkou asi 3 – 5 mm.

Na cesto rovnomerne rozotrieme plnku, zavinieme a záviny následne uložíme vedľa seba na vymastený plech.

 

 

Necháme na teplom mieste ešte 15 minút podkysnúť.

Pred pečením potrieme vrch vyšľahaným žĺtkom.

Pečieme v predhriatej rúre pri teplote 180 °C asi 35 minút dozlatista.

 

 

Hotový závin necháme vychladnúť, nakrájame a podávame.

TIP: Kto má rád hrozienka, môže si ich pridať do plnky, avšak predtým ich treba namočiť na nejaký čas do vody, aby zmäkli.

Dobrú chuť!

 

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: tjn

Najlepšie recepty na dnes