plny-hrniec_transparent_negativ.png

Balkánsky makový závin lenivej žienky: BEZ KYSNUTIA, rýchlo pripravený a zjedený ešte rýchlejšie – chutí úžasne aj po dvoch dňoch!

Akonáhle urobíte závin s týmto cestom, už ho nikdy nebudete robiť iným spôsobom. Vynikajúce cesto podľa balkánskeho receptu. Aj po dvoch dňoch závin chutí ako čerstvý. 

Akonáhle urobíte závin s týmto cestom, už ho nikdy nebudete robiť iným spôsobom.

Vynikajúce cesto podľa balkánskeho receptu. Aj po dvoch dňoch závin chutí ako čerstvý.

 

 

Potrebujeme:

1 kg polohrubej múky

3–4 pl kryštálového cukru

1 čl soli

1 prášok do pečiva

2 celé vajcia

300 ml oleja

500 ml mlieka (môže byť aj viac)

Kvások:

1 kocka kvasníc

1/2 čl práškového cukru

100 ml teplého mlieka

Plnka maková:

 

 

mletý mak

práškový cukor

mletá škorica

teplé mlieko lekvár

Postup:

Nakoľko cesto nemusíme nechať kysnúť, pripravíme si najskôr kvások a plnku.

 

 

Do 100 ml teplého mlieka dáme 1/2 čl práškového cukru, rozlámeme kocku kvasníc.

Prikryjeme a necháme na teplom mieste nakysnúť.

 

 

Na plnku zmiešame mak s práškovým cukrom a škoricou, zalejeme horúcim mliekom.

Nakoniec primiešame a lekvár.

Na 200 g mletého maku dávam 50 ml mlieka, 150 g práškového cukru, 1 bal. škoricového cukru a 2 lyžice lekváru.

 

 

Foto: youtube

 

Zmiešame suché ingrediencie (múka, cukor, soľ, prášok do pečiva).

Pridáme kvások a následne pridáme 2 vajcia.

Postupne pridávame olej a 500 ml teplého mlieka.

 

 

Riadime sa podľa konzistencie cesta, kedže každá múka môže byť iná.

Šľahačom vypracujeme cesto.

Rozdelíme cca na 4 časti, každú rozgúľame, naplníme plnkou (ja som zvolila makovú).

 

Foto: youtube

 

Zrolujeme a preložíme na plech vyložený papierom na pečenie.

Záviny natrieme olejom, popicháme vidličkou a dáme do vyhriatej rúry.

Pečieme v teplovzdušnej rúre pri 180°C do zlatista.

Po vybratí z trúby potrieme olejom.

Prajeme vám dobú chuť! :-)

Zdroj, titulná foto: youtube

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes