Makový závin k čaju: Vynikajúca maďarská roláda!

Pripravte si doma klasické makové záviny podľa nášho jednoduchého receptu.

Ak ste predtým piekli závin s makom z kysnutého cesta, potom musíte vyskúšať tento recept a budete nadšení.

 

 

Nenáročný recept z youtube kanála Еда на любой Вкус na lahodný makový závin.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Potrebujeme:

Na cesto:

3 ČL čerstvého droždia (12 g)

100 ml mlieka

1 PL kryštálového cukru

250 g + 50 g hladkej múky

1/4 ČL soli

125 g masla

1 vajce

1 žĺtok

Na makovú plnku: 

240 g maku

200 g kryštálového cukru

50 g hrozienok

100 g datlí

100 ml mlieka

Na potretie cesta:

1 bielok

Postup:

Do šálky nadrobíme droždie, pridáme cukor, teplé mlieko, lyžičkou premiešame a necháme odstáť 5-7 minút.

Medzitým do misky preosejeme múku so soľou.

 

 

Do misky s múkou pridáme mäkké maslo, rukami premiešame, pridáme cukor a rukami miešame, kým nevznikne sypké cesto.

Vajce so žĺtkom rozšľaháme vidličkou v malej miske.

Pridáme do malej priehlbiny v strede cesta.

 

 

Potom pridáme kvások a vidličkou miešame, kým nevznikne cesto.

Cesto vyložíme na pomúčený stôl, posypeme ho zvyšnou múkou a vymiesime hladké cesto.

 

 

Cesto rozdelíme na dve rovnaké časti, zabalíme do fólie a vložíme na hodinu a pol do chladničky.

Pripravíme si makovú plnku: do hlbokej misky pridáme mak, zalejeme ho horúcou vodou a necháme 10 minút odstáť.

 

 

Mak scedíme cez sitko a podľa potreby opláchneme.

Mak s cukrom dvakrát pomelieme v mlynčeku na mäso.

 

 

Do makovej zmesi tiež pomelieme datle a hrozienka a všetko spolu premiešame.

Plnku preložíme do panvice, pridáme teplé mlieko.

Za miešania varíme na miernom ohni asi 30-40 minút, kým mak nezmäkne.

 

 

Cesto po vybratí z chladničky posypeme múkou a valčekom rozvaľkáme na obdĺžnik.

Vrch cesta potrieme bielkom a pridáme vychladnutú plnku.

 

 

Okraje cesta prehneme, aby nevytŕčala plnka, zrolujeme a položíme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Rolky prekryjeme fóliou a vložíme na 30-35 minút do chladničky.

 

 

Cesto potrieme zvyškom bielka a na vrchu spravíme so špajľou vpichy, aby sa rolka nenafúkla a aby sa piekla rovnomerne.

Záviny dáme piecť do predhriatej rúry na 30 minút pri teplote 180°C.

 

 

Vychladnutý závin môžeme servírovať.

Dobrú chuť!

Video návod:

 

 

Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn