Makový koláčik podľa našich babičiek: Dlho vydrží a chutí tak fantasticky, že si ho budete chcieť dať znovu!

Tento koláčik je výborný a to nie je všetko, vydrží skutočne dlho. Môže za to fakt, že naše babičky nemali času na zvyš a vedeli pripravovať dezerty, ktoré pokojne vydržali aj niekoľko dní. V našej rodine sa však dlho neohreje. Ide ako teplé rožky! :-)

Tento koláčik je výborný a to nie je všetko, vydrží skutočne dlho. Môže za to fakt, že naše babičky nemali času na zvyš a vedeli pripravovať dezerty, ktoré pokojne vydržali aj niekoľko dní. V našej rodine sa však dlho neohreje. Ide ako teplé rožky! :-)

Potrebujeme:

300 g hladkej múky

100 g masla

100 g práškového cukru

½ bal. prášku do pečiva

3 žĺtky

...

100 g kyslej smotany

Na krém:

140 g polohrubej múky

200 mletého maku

150 g práškového cukru

2 bal. vanilkového cukru

½ bal. prášku do pečiva

200 ml vlažného mlieka

100 g zmäknutého masla

Štipku soli

3 bielky ušľahané na sneh

Kôru z 1 citróna

Postup:

Na cesto vymiešame múku, maslo, cukor, prášok do pečiva a smotanu vymiešanú so žĺtkami. Vypracujeme hladké, ale tuhé cesto, ktoré vytvaruheme do bochníčka, zabalíme do fólie a uložíme do chladničky aspoň na 30 minút.

Na plnku si zmiešame v jednej miske sypké prísady a v druhej mlieko s rozpusteným maslom a citrónovou kôrou. Tekutú zmes pomaly vmiešame dosypkej pomocou šľahača. Napokon opatrne cukrárskym jazykom vmiešame do zmesi aj sneh z bielkov a štipky soli.

Cesto vyberieme z chlaničky a rozdelíme na dve časti. Každú rozvaľkáme do tvaru platu tak, aby nám veľkosťou sedel na plech s rozmermi 30×25 cm. Prvý plát uložíme na dno vymasteného plechu a navrstvíme naň náplň. Opatrne prikryjeme druhým plátom cesta a vrch popicháme vidličkou. Koláč vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 200 stupňov 10 minút. Potom stiahneme na 170 stupňov a pečieme ešte 15 minút, alebo kým povrch nie je zlatistý.

Necháme vychladnúť, poprášime práškovým cukrom a podávame.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Margita P.

foto: reprofoto citomhab