Potrebujeme:
Cesto:
250 g hladká múka
100 g práškový cukor
120 g maslo
2 ks žĺtok
štipka soľ
1/2 bal. prášok do pečiva
2 lyžice kyslá smotana
Plnka:
300 g mletý mak
200 g práškový cukor
300 ml mlieko
2 ks žĺtok
1 ks citrónová kôra
2 ks jablko
2 lyžice strúhanka
Pena:
6 ks bielok
200 g kryštálový cukor (+-)
1 lyžica práškový cukor
Ďalej potrebujeme:
džem
Postup:
Najskôr si pripravíme náplň.
Dáme variť mlieko s cukrom.
Keď mlieko vrie, odstavíme a pridáme mletý mak.
Premiešame a varíme dovtedy, kým nedostaneme hustú hmotu.
Odstavíme a necháme vychladnúť.
Potom pridáme žĺtka, strúhané jablká, citrónovú kôru a v neposlednom rade aj strúhanku na zahustenie.
Cesto pripravíme zmiešaním všetkých surovín.
Potom ho vyvaľkáme na veľkosť plechu (cca 25x35cm) a prenesieme pomocou valčeka na plech.
Cesto upečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov po dobu cca 6 minút.
Predpečené cesto potrieme džemom a navrstvíme pripravenú makovú plnku.
Pekne zarovnáme a dáme dopiecť.
Pečieme ďalších 15 minút. Kým sa koláč pečie, pripravíme bielkovú penu.
Bielky vyšľaháme so štipkou soli a postupne pri šľahaní pridávame kryštálový cukor.
Šľaháme dovtedy, kým nemáme pevný sneh.
Po 15 minútach koláč vyberieme.
A navrstvíme pripravený vyšľahaný sneh, ktorý ešte jemne poprášime práškovým cukrom.
Vložíme späť do rúry a pečieme dovtedy, kým sneh nezíska krásnu zlatú farbu.
Po upečení necháme úplne vychladnúť a môžeme krájať.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)