plny-hrniec_transparent_negativ.png

MAKOVÝ koláč so strúhaným jabĺčkom a bielkovou perinkou: Chuť, ktorá vás chytí a už nepustí!

 

Potrebujeme:

Cesto:

250 g hladká múka

100 g práškový cukor

120 g maslo

2 ks žĺtok

štipka soľ

1/2 bal. prášok do pečiva

2 lyžice kyslá smotana

Plnka:

300 g mletý mak

200 g práškový cukor

300 ml mlieko

2 ks žĺtok

1 ks citrónová kôra

2 ks jablko

2 lyžice strúhanka

Pena:

6 ks bielok

200 g kryštálový cukor (+-)

1 lyžica práškový cukor

Ďalej potrebujeme:

džem

Postup:

Najskôr si pripravíme náplň.

Dáme variť mlieko s cukrom.

 

 

Keď mlieko vrie, odstavíme a pridáme mletý mak.

Premiešame a varíme dovtedy, kým nedostaneme hustú hmotu.

Odstavíme a necháme vychladnúť.

 

 

Potom pridáme žĺtka, strúhané jablká, citrónovú kôru a v neposlednom rade aj strúhanku na zahustenie.

Cesto pripravíme zmiešaním všetkých surovín.

Potom ho vyvaľkáme na veľkosť plechu (cca 25x35cm) a prenesieme pomocou valčeka na plech.

 

 

Cesto upečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov po dobu cca 6 minút.

Predpečené cesto potrieme džemom a navrstvíme pripravenú makovú plnku.

Pekne zarovnáme a dáme dopiecť.

 

 

Pečieme ďalších 15 minút. Kým sa koláč pečie, pripravíme bielkovú penu.

Bielky vyšľaháme so štipkou soli a postupne pri šľahaní pridávame kryštálový cukor.

 

 

Šľaháme dovtedy, kým nemáme pevný sneh.

Po 15 minútach koláč vyberieme.

A navrstvíme pripravený vyšľahaný sneh, ktorý ešte jemne poprášime práškovým cukrom.

 

 

Vložíme späť do rúry a pečieme dovtedy, kým sneh nezíska krásnu zlatú farbu.

Po upečení necháme úplne vychladnúť a môžeme krájať.

 

 

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pexels

Najlepšie recepty na dnes