ÚŽASNÝ makový koláč s jablkami a polevou: Veľmi chutný a jednoduchý recept – každému chutí!

 

Potrebujeme:

500 g maku

1 liter mlieka

200 g masla alebo margarínu

7 vajec

...

400 g práškového cukru

5 lyžíc krupice

600 g jabĺk

1 lyžička prášku do pečiva

cca 200 g sušeného ovocia (napr. 50 g marhúľ, sliviek, hrozienok a iné)

1 polievková lyžica medu

pár kvapiek mandľovej arómy

POLEVA:

1/4 šálky (60 ml) 18% smotany

1 lyžica masla

1 tabuľka čokolády

orechy a sušené ovocie

napríklad mandľové lupienky

pomarančová kôra

Postup:

 

 

Ak máte suchý pomletý mak – dajte ho do veľkého hrnca, pridajte mlieko, prikryte a za častého miešania varte na miernom ohni asi 20 minút (nakoniec pomletý mak pohltí všetko mlieko a nabobtná).

Ak máte suchý, nemletý mak – varte v mlieku asi 1 hodinu.

Potom sceďte a premelte cez kuchynský robot (dvakrát pomocou najmenšieho sitka).

 

 

Vyberte maslo z chladničky, nakrájajte a zohrejte.

Oddeľte žĺtky od bielkov a tiež ich nechajte zohriať na izbovú teplotu.

Maslo dobre vyšľaháme s práškovým cukrom, kým nebude nadýchané (asi 8 minút pri vysokej rýchlosti).

Potom za stáleho šľahania pridávame po jednom žĺtku, pričom medzi žĺtkami stále trpezlivo šľaháme (aj pri vysokej rýchlosti).

 

 

Teraz pridajte 1 polievkovú lyžicu maku, striedavo s krupicou a miešajte trochu kratšie a pri nižších otáčkach.

Pridáme jablká – ošúpané a nastrúhané.

 

 

Ďalej pridáme prášok do pečiva, nadrobno nakrájané sušené ovocie, med a arómu.

Všetko dôkladne premiešame.

Z bielkov vyšľaháme so štipkou soli dokonale tuhú penu.

 

 

Potom ich pridajte k makovej hmote (v 3 dávkach, zakaždým jemne premiešajte vareškou) a spojte.

Pripravte si veľkú obdĺžnikovú formu, nie menej ako 25 cm x 40 cm s papierom na pečenie.

Vložíme do nej cesto, zarovnáme povrch a vložíme do rúry predhriatej na 180 stupňov C.

Pečieme asi 50 – 55 minút.

Vyberieme, vychladíme, potrieme polevou: v hrnci privedieme smotanu do varu, odstavíme z ohňa, pridáme maslo a čokoládu nalámanú na kocky.

Miešajte, kým sa nerozpustí.

Cesto prekrojíme a ozdobíme sušeným ovocím a orechmi.

TIPY

Koláč si môžete upiecť vopred, po upečení vydrží čerstvý aj niekoľko dní. Pomarančovú kôru (vyprážanú, kandizovanú) si môžete kúpiť hotovú alebo si ju môžete pripraviť sami z pomaranča.

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay