Rýchly a fantasticky chutný hrnčekový makovník BEZ vajec: Zo stola zmizne hneď, ešte horúci!

236

Tento koláč podľa Сладкая жизнь с Юлией Шевчук je fantastický – s makom a pomarančom, zatiaľ najlepší, aký som ochutnala.

Potrebujeme na formu s priemerom 20 cm:

Pomaranč – 2 ks (použijeme kôru aj šťavu)

Mak celý – 75 g ⠀

Krupica – 1 hrnček

Múka hladká – 1 hrnček

Cukor – ½ hrnčeka

Sóda bikarbóna – 1 lyžička

1 hrnček pomarančovej šťavy

Kukuričný škrob – 3 g

Vanilkový cukor – 10 g

Rastlinný olej – 100 ml

Sirup:

Šťava z polovice pomaranča

40 ml voda

25 g cukru

Na sirup dáme všetko spolu povariť

Postup:

Ako prvý si pripravíme mak, ktorý zalejeme horúcou vodou a necháme stáť, kým mak nebabobtná (nepohlťí tekutinu) a potom ho rozlačíme na požadovanú hmotu, ktorá by mala byť jemná a konzistentná.

Ďalším krokom prípravy je nakrájanie kôry z pomaranča. Tú najprv dôkladne umyjeme, a potom ju nakrájame na drobné kúsky.

Keď máte základnej prípravy, už sa môžete pustiť do tvorby cesta. Zmiešajte kôru a mak a pridajte pomarančovú šťavu. Nechajte základ chvíľu odpočívať, pretože dôjde k tomu, že sirup prepojí sa jednotlivé chute.

Potom môžete do misy pridávať ostatné ingrediencie, aby vzniklo cesto, ktoré nebude úplne tuhé, ale bude mať skôr polotekutú konzistenciu.

Teraz už stačí cesto naliať do formy, ktorú vyložíme papierom na pečenie, alebo použite nepriľnavú variantu. Formu s cestom vložte do rúry predhriatej na teplotu 180 stupňov Celzia. Pri tejto teplote pečte okolo 50 minút. Potom tortu vyberte a nechajte ho chladnúť.

Sirup na záver

Keď sa koláč pečie prirpavíme sirup. Stačí len zmiešať všetky tri ingrediencie a tie následne prevariť, kým sirup nezhustne na požadovanú konzistenciu. Potom ho necháte zľahka chladnúť.

Keď je všetko pripravené, idete do finále. Po vybratí koláč prelejte sirupom, kým je ešte teplý. Vďaka tomu sa do neho ľahko vpije a zlepší sa jeho chuť.

Video návod:

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Témy:


Pridajte svoj komentár