Makovo orieškové ŽERBÓ rezy: Toto je KRÁĽ jesenných dezertov, nebesky chutný a šťavnatý!

Vynikajúci recept na koláč s makovou a orechovou plnkou.

 

 

Vyskúšajte a výsledok si zaručene zamilujete.

Tento koláčik je hitom každej našej jesene a dokonca nechýba ani počas sviatkov.

...

Potrebujeme:

Cesto:

500 g hladká múka

200 g maslo

100 g práškový cukor

1/2 ks citrón – kôra

1/2 lyžičky soľ

1 ks vajce

100 ml mlieko

20 g čerstvé droždie

Náplň:

 

 

200 g mleté vlašské orechy

100 g mletý mak

150 g kryštálový cukor

marhuľový džem

čučoriedkový džem

Postup:

Pripravíme si plech o veľkosti 25 x 35 cm.

Dno vymastíme tenkou vrstvou masla.

 

 

Zo všetkých surovín na prípravu cesta spracujeme guľôčku.

Tú zabalíme do potravinárskej fólie.

Odložíme do chladničky na minimálne pol hodinu.

 

 

Po pol hodine cesto vyberieme.

Rozdelíme ho na 4 rovnaké časti a na pracovnej doske ho rozvaľkáme na veľkosť plechu.

 

 

Plát cesta uložíme na dno formy.

Potrieme marhuľovou marmeládou, posypeme orieškami a polovicou cukru.

Položíme druhý plát cesta, ktorý potrieme čučoriedkovou marmeládou.

 

 

Posypeme mletým makom.

Zakryjeme tretím cestom, potrieme marhuľovou marmeládou a navrstvíme zvyšné oriešky a cukor.

Zakryjeme posledným cestom.

 

 

 

Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov cca 40 minút.

Po upečení koláč vyberieme.

Necháme vychladnúť a vrch posypeme práškovým cukrom.

 

 

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay