Upiekla som FAMÓZNE makovo-orechové záviny z kysnutého cesta a všetci chcú dupľu: Lepší RECEPT od tohoto neexistuje!

Tento recept na záviny je najlepší, aký som kedy skúsila.

S makovou a orechovou plnkou nám chutia najviac.

 

Budeme potrebovať:

500 g hladká múka

250 g maslo

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

200 ml mlieko

20 g čerstvé droždie

3 lyžice práškový cukor

1 ks vajce

1 ks žĺtok

trochu soli

Orechová plnka:

300 g mleté vlašské orechy

5 lyžíc kryštálový cukor

5 lyžíc rastlinný olej

Maková plnka:

200 g mletý mak

5 lyžíc kryštálový cukor

5 lyžíc rastlinný olej

Postup:

Pripravíme si suroviny.

 

 

V troške mlieka si rozdrvíme droždie a urobíme si kvások.

V pekárni si vymiešame cesto.

 

 

Múku si zmiešame s cukrom, maslom, vajcom, zvyšným mliekom a pridáme aj kvások.

Necháme miešať, kým cesto nie je hladké a jednotné.

Necháme cca 1 hodinku po vymiešaní necháme vykysnúť na teplom mieste.

 

 

Na pomúčenej doske si cesto spojíme do veľkej guľky a následne ho rozdelíme na 3 rovnaké časti.

Každú časť si rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika.

Mletý mak si zmiešame s cukrom.

 

 

To isté urobíme aj s orechmi.

Takto pripravené plnky navrstvíme na rozvaľkané cesta a polejeme ich 5 lyžicami rastlinného oleja.

Každé cesto opatrne zrolujeme a stlačíme, aby nám pri pečení nepraskalo.

Koniec rolky „zalepíme“ rozšľahaným vajíčkom a presunieme rolky na plech na pečenie, ktorý sme si vyložili papierom.

 

 

Necháme na teplom mieste vyskysnúť 15 minút.

Potrieme rozšľahaným vajíčkom, do ktorého sme pridali 1 lyžičku mlieka a trochu cukru.

Pečieme pri teplote 180 stupňov cca 30 minút.

 

 

Upečené vyberieme a zakryjeme utierkou alebo uterákom.

Necháme vychladnúť, nakrájame a podávame. Dobrú chuť!

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pexels