plny-hrniec_transparent_negativ.png

100 rokov stará rada, s ktorou ZÁVIN nikdy nepraskne a bude oveľa chutnejší : Pred pečením to zaberie 1 MINÚTU!

Makovník je obľúbeným koláčom, ktorý sa nepochybne spája aj s Vianocami.

Mnohí si bez neho tieto sviatky nevedia predstaviť.

Niekedy sa však stane, že makovník počas pečenia praskne, takže nevyzerá pekne na mise a rozpadne sa.

 

 

V tomto článku sa vďaka portálu mojegotowanie dozviete návod, ako sa tomu vyhnúť.

Samozrejme, popraskanú štruktúru makovníka môžete zamaskovať napríklad výdatným posypaním práškovým cukrom.

Na prípravu tohto koláča však odporúčame použiť vhodnú techniku.

Ušetríte si stres a prácu.

Makovník, ktorý nepopraská

 

 

Za úspech pri pečení makovníka sa považuje nielen chutná plnka, ale aj vizuálna stránka, takže by sa makovník nemal rozpadať a praskať.

Uistite sa, že suroviny majú správnu teplotu.

Okrem toho nastavte parametre rúry, ako je uvedené v krokoch prípravy.

Častou chybou je vkladanie plechu do rúry, ktorá ešte nie je dostatočne vyhriata.

 

 

Tým sa narúša celý proces kysnutia kysnutého cesta.

Čo ešte treba urobiť, aby makový koláč nepraskol?

Jedným z babských trikov je zabaliť makovník do pergamenu – dosť pevne, ale stále s priestorom na kysnutie – a potom ho potrieť tenkou vrstvou tuku, napríklad rozpusteným maslom.

Zaberie to ani nie minútu a efekt je naozaj úžasný.

Na 1 valček cesta stačí približne 1 polievková lyžica rozpusteného masla.

 

 

Ako skladovať makovník?

Hotový makovník by mal odpočívať v rúre s pootvorenými dvierkami a potom by ste ho mali položiť na chladiaci rošt .

Po vychladnutí ho môžete posypať práškovým cukrom a nakrájať.

Takto pripravený bude pripravený ho môžete podávať na sviatočný stôl.

 

 

Ak však pripravujete koláčiky deň pred Vianocami, upečený makovník je najlepšie zabaliť do vzdušnej ľanovej utierky a vložiť do papierového vrecka.

Môžete ho umiestniť aj do vákuovej nádoby.

Na Štedrý deň už len vytiahnete a vychutnávate.

100-ročný recept na najlepší PREŠPORSKÝ MAKOVNÍK

 

 

Potrebujeme:

Cesto:

300 g polohrubej múky

1 vajce

3 lyžice práškového cukru

50 g masla

1/2 droždia

150 ml mlieka

štipka soli

olej

1 žĺtok na potretie

Plnka:

 

 

150 g mletého maku

100-120 g práškového cukru (podľa chuti)

100 ml mlieka (podľa potreby)

Voliteľné:

hrozienka

rum

Postup:

Do misky dáme múku.

 

 

Pridáme maslo, práškový cukor, vajce a štipku soli.

Následne pridáme kvások, ktorý si pripravíme týmto spôsobom.

Do zohriateho mlieka rozmrvíme droždie a primiešame lyžičku cukru.

 

 

Všetko spolu zmiešame.

Vypracujeme cesto.

Necháme vykysnúť na teplom mieste 20-25 minút.

 

 

Medzitým si pripravíme plnku.

Pomelieme si mak.

Do maku pridáme práškový cukor a mlieko.

 

 

Premiešame, aby sa všetko spojilo a dostali sme hustejšiu plnku.

Vykysnuté cesto si rozvaľkáme a potrieme olejom.

Rovnomerne natrieme makovou plnkou.

Zrolujeme.

 

 

Ak sa chcete trochu vyhrať s dizajnom, polovice cesta môžete nakrojiť na pásiky, postupne prekladať jedno cez druhé, alebo zapletať.

Tým vytvoríte zaujímavý dizajn.

Dáme na plech.

 

 

Potrieme žĺtkom a poprepichujeme vidličkou.

Pečieme vo vyhriatej rúre pri 160 stupňoch 25-30 minút.

Po vychladnutí nakrájame.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

 

Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes