plny-hrniec_transparent_negativ.png

Moja mama pozná RECEPT na najlepšie makové záviny BEZ kysnutia: Netreba čakať ani MINÚTU, sú mäkučké a chutia fantasticky!

Moja mama má vynikajúci recept na závin, ktorý sa v našej rodine okamžite udomácnil na prvom mieste.

 

 

Záviny nemusia ani minútu kysnúť, s cestom sa pracuje hneď.

Nám záviny najviac chutia s makovou plnkou.

Môžete samozrejme zvoliť aj iné príchute – napríklad orechovú, tvarohovú, kakaovú, alebo jablkovú.

 

 

Prípadne môžete aj makov plnku ozvláštniť strúhanými jablkami vytlačenými zo šťavy.

Potrebujeme:

1 kg polohrubá múka

4 lyžice kryštálový cukor

1 lyžička soľ

1 bal. prášok do pečiva

2 ks vajce

300 ml olej

500 ml mlieko

1 kocka droždie

1/2 lyžičky práškový cukor

100 ml teplé mlieko

na plnenie

maková plnka

Voliteľné:

Kakao

Orechy

Tvaroh

Lekvár

Postup:

 

 

100 ml teplého mlieka zmiešame s polovicou lyžičky práškového cukru, pridáme kocku droždia a necháme vzísť kvások.

V druhej miske zmiešame všetky ostatné suroviny.

Potom pridáme kvások.

 

 

Vypracujeme hladké cesto, ktoré rozdelíme na tri časti.

Môžeme hneď pracovať.

 

 

Cesto rozvaľkáme na tenší plát, ktorý potrieme makovou plnkou (ja mak zalejte horúcim mliekom – vznikne hustá masa).

Zrolujeme a spoj uzavrieme.

 

 

Preložíme na plech s papierom na pečenie a dáme piecť do vopred vyhriatej rúry.

Pečieme na 180 stupňov asi 25 minút – sledujeme.

 

 

Zostávajúce dve cestá môžeme naplniť napríklad orieškami a kakaom.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pexels

Najlepšie recepty na dnes