plny-hrniec_transparent_negativ.png

Toto je jedlo si pamätáte z detstva a budú ho zbožňovať aj vaše deti: Domáce makové slíže podľa našej starkej – dokonalá chuť!

Toto jedlo sme ako deti milovali a radi si ho doprajeme aj dnes. Domáce makové rezance - najlepší recept podľa našej starkej.

Toto jedlo sme ako deti milovali a radi si ho doprajeme aj dnes. Domáce makové rezance – najlepší recept podľa našej starkej.

Potrebujeme:

1 kg múka polohrubá

4 ks vajce

200 ml voda

1/2 KL soľ

Ostatné:

Mletý mak

cukor mletý (práškový)

maslo

Postup:

Na dosku si nasypeme múku a do stredu urobíme jamku. Rozklepneme vajíčka, pridáme soľ a nožom nahŕňame múku smerom do stredu. Zvyšok múky odložíme na podsýpanie.

Prilievame studenú vodu (po častiach) a keď sa múka s vajíčkami spojí, začneme cesto spracovavávať rukami. Vytvoríme jednotné, mäkké cesto, ktoré spracujeme do tvaru bochníčka.

Bochník cesta rozdelíme na 4 časti a každý znovu prehnetieme do tvaru bochníka. Každý na pomúčenej doske na tenko vyvaľkáme. Cesto obraciame, vždy posypeme a pomúčime troška aj zhora. Tenké cestá necháme troška oschnúť a potom nakrájame dlhé úzke pásy. Tak široké, aké chcete slíže mať dlhé.

Každý pás cesta opäť pomúčime, pokladáme na seba aby sa nezlepili a nakrájame rezance. Vkladáme ich do vriacej osolenej vody po častiach.

Keď vyplávajú na povrch, ešte krátko ich povaríme, vyberieme sitkom, prepláchneme vodou a nahádžeme na pomastený pekáč.

Makom a cukrom ich môžeme len tak posypať, alebo dáme do misky rozpustené maslo, slíže, mak a cukor a celé ich obalíme.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Najlepšie recepty na dnes