Toto jedlo sme ako deti milovali a radi si ho doprajeme aj dnes. Domáce makové rezance – najlepší recept podľa našej starkej.
Potrebujeme:
1 kg múka polohrubá
4 ks vajce
200 ml voda
1/2 KL soľ
Ostatné:
Mletý mak
cukor mletý (práškový)
maslo
Postup:
Na dosku si nasypeme múku a do stredu urobíme jamku. Rozklepneme vajíčka, pridáme soľ a nožom nahŕňame múku smerom do stredu. Zvyšok múky odložíme na podsýpanie.
Prilievame studenú vodu (po častiach) a keď sa múka s vajíčkami spojí, začneme cesto spracovavávať rukami. Vytvoríme jednotné, mäkké cesto, ktoré spracujeme do tvaru bochníčka.
Bochník cesta rozdelíme na 4 časti a každý znovu prehnetieme do tvaru bochníka. Každý na pomúčenej doske na tenko vyvaľkáme. Cesto obraciame, vždy posypeme a pomúčime troška aj zhora. Tenké cestá necháme troška oschnúť a potom nakrájame dlhé úzke pásy. Tak široké, aké chcete slíže mať dlhé.
Každý pás cesta opäť pomúčime, pokladáme na seba aby sa nezlepili a nakrájame rezance. Vkladáme ich do vriacej osolenej vody po častiach.
Keď vyplávajú na povrch, ešte krátko ich povaríme, vyberieme sitkom, prepláchneme vodou a nahádžeme na pomastený pekáč.
Makom a cukrom ich môžeme len tak posypať, alebo dáme do misky rozpustené maslo, slíže, mak a cukor a celé ich obalíme.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)