Vynikajúci recept na nekysnuté makové rožky, ktoré nekysnú a s cestom pracujete hneď!
Potrebujeme:
Na cesto:
35 dkg hladkej múky
1 vajce
2,5 dl mlieka
3 dkg droždia
5 dkg rozpusteného masla
1 lyžička cukru
Štipka soli
Na soli
Na náplň:
15 dkg maku
1 bal. vanilkového cukru
3 lyžice cukru
1 lyžička citrónovej kôry
1,5 dl mlieka
Na vrch:
1 vajce
Postup:
Na plnku uvaríme mlieko s dvoma druhmi cukru, potom zmiešame s citrónovou kôrou a makom.
Mlieko na cesto si trochu zahrejeme, vmiešame cukor, rozdrobíme v ňom droždie a počkáme, kým vyjde kvások.
Múku preosejeme do misky, zmiešame so soľou, vajíčkami, rozpusteným maslom a napučaným droždím.
Potom vypracujeme cesto.
Miesime, až kým sa cesto neprestane lepiť na steny misky a tiež sa prestane lepiť na ruky.
Z cesta hneď vytvarujeme dva bochníky a natiahneme do tvaru kruhu.
Nakrájame na 12 kúskov, na každý kúsok po lyžičkách navrstvíme makovú plnku a zrolujeme.
Rožky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Potrieme rozšľahaným vajcom.
Pečieme v pri 190 stupňoch asi 25 minút do peknej červenkastej farby.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)