plny-hrniec_transparent_negativ.png

Tento geniálny makový recept má 100 rokov, naučila ma ho naša stará mama!

Tento geniálny recept má 100 rokov: Naučila ma ho moja stará mama!

Fantastický trojvrstvový makovo-pudingový dezert s lahodnou čokoládovou polevou, ktorý vás prenesie naspäť do bezstarostných detských čias.

 

 

Moja babka nám túto dobrotu pripravovala pri každej návšteve a počas pobytu u nej cez letné prázdniny.

 

Vychýrený recept na obľúbený makový koláč z youtube kanála Cookrate – Cakes.

Potrebujeme:

250 g mäkkého masla

125 g kryštálového cukru

4 vajcia

150 g kyslej smotany

175 g hladkej múky

 

 

10 g prášku do pečiva

150 g maku mletého

500 ml mlieka

125 g kryštálového cukru

75 g pudingového prášku s vanilkovou príchuťou

70 ml mlieka

 

 

175 g mäkkého masla

150 g kyslej smotany

150 g mliečnej čokolády

150 g horkej čokolády

20 ml rastlinného oleja

Na nápoj:

15 g instantnej kávy

 

 

150 ml mlieka

10 g hnedého cukru

5 ml vody

50 ml smotany na šľahanie

20 g nutelly

 

 

Postup:

Do misky pridáme zmäknuté maslo.

Nasypeme cukor.

Mixérom vyšľaháme hladký krém.

 

 

Postupne pridávame po jednom vajci a šľaháme.

Potom pridáme smotanu a vyšľaháme.

Do zmesi nasypeme múku a prášok do pečiva a dôkladne prešľaháme.

 

 

Pridáme mak a vyšľaháme.

Cesto nanesieme na plech (30 x 40 cm) vystlaný papierom na pečenie a rozotrieme.

Plech vložíme do rúry predhriatej na 180°C a pečieme 20 minút.

 

 

Medzitým pripravíme mliečny nápoj: v nádobe vyšľaháme mlieko a prelejeme do pohára.

V malej miske vyšľaháme kávu, cukor, vodu a prelejeme do pohára s mliekom.

Potom v samostatnej miske prešľaháme nutellu, smotanu a penu nanesieme na vrch nápoja.

 

 

Do rajnice na sporáku nalejeme mlieko.

Nasypeme cukor a miešame.

Do misky pridáme puding, nalejeme 70 ml mlieka a miešame, kým sa puding nerozpustí.

 

 

Puding prelejeme do rajnice a miešame, kým zmes nezhustne.

Pudingový krém prelejeme do misky, prikryjeme fóliou a vložíme na 30 minút do chladničky.

Po uplynutí doby puding mixérom vyšľaháme a pridáme zmäknuté maslo.

 

 

Mixérom vyšľaháme hladký krém.

Pridáme smotanu a prešľaháme.

Krém rozotrieme na makové cesto.

 

 

Do misky pridáme mliečnu a horkú čokoládu.

Nalejeme olej.

Vložíme do mikrovlnky na 2 minúty a roztopenú čokoládu premiešame.

 

 

Čokoládovú polevu rozotrieme na vrch dezertu.

Potom dezert vložíme na 2 hodiny do chladničky.

Po zachladení môžeme servírovať.

Prajeme vám dobrú chuť!

Video návod:

 

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pexels

Najlepšie recepty na dnes