Fantastický trojvrstvový makovo-pudingový dezert s lahodnou čokoládovou polevou, ktorý vás prenesie naspäť do bezstarostných detských čias.
Moja babka nám túto dobrotu pripravovala pri každej návšteve a počas pobytu u nej cez letné prázdniny.
Vychýrený recept na obľúbený makový koláč z youtube kanála Cookrate – Cakes.
Potrebujeme:
250 g mäkkého masla
125 g kryštálového cukru
4 vajcia
150 g kyslej smotany
175 g hladkej múky
10 g prášku do pečiva
150 g maku mletého
500 ml mlieka
125 g kryštálového cukru
75 g pudingového prášku s vanilkovou príchuťou
70 ml mlieka
175 g mäkkého masla
150 g kyslej smotany
150 g mliečnej čokolády
150 g horkej čokolády
20 ml rastlinného oleja
Na nápoj:
15 g instantnej kávy
150 ml mlieka
10 g hnedého cukru
5 ml vody
50 ml smotany na šľahanie
20 g nutelly
Postup:
Do misky pridáme zmäknuté maslo.
Nasypeme cukor.
Mixérom vyšľaháme hladký krém.
Postupne pridávame po jednom vajci a šľaháme.
Potom pridáme smotanu a vyšľaháme.
Do zmesi nasypeme múku a prášok do pečiva a dôkladne prešľaháme.
Pridáme mak a vyšľaháme.
Cesto nanesieme na plech (30 x 40 cm) vystlaný papierom na pečenie a rozotrieme.
Plech vložíme do rúry predhriatej na 180°C a pečieme 20 minút.
Medzitým pripravíme mliečny nápoj: v nádobe vyšľaháme mlieko a prelejeme do pohára.
V malej miske vyšľaháme kávu, cukor, vodu a prelejeme do pohára s mliekom.
Potom v samostatnej miske prešľaháme nutellu, smotanu a penu nanesieme na vrch nápoja.
Do rajnice na sporáku nalejeme mlieko.
Nasypeme cukor a miešame.
Do misky pridáme puding, nalejeme 70 ml mlieka a miešame, kým sa puding nerozpustí.
Puding prelejeme do rajnice a miešame, kým zmes nezhustne.
Pudingový krém prelejeme do misky, prikryjeme fóliou a vložíme na 30 minút do chladničky.
Po uplynutí doby puding mixérom vyšľaháme a pridáme zmäknuté maslo.
Mixérom vyšľaháme hladký krém.
Pridáme smotanu a prešľaháme.
Krém rozotrieme na makové cesto.
Do misky pridáme mliečnu a horkú čokoládu.
Nalejeme olej.
Vložíme do mikrovlnky na 2 minúty a roztopenú čokoládu premiešame.
Čokoládovú polevu rozotrieme na vrch dezertu.
Potom dezert vložíme na 2 hodiny do chladničky.
Po zachladení môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod: