Makové pláty s vanilkovým krémom a bielou čokoládou: Nebesky chutný zákusok!

Výborný dezert z dvoch druhov ľahkého cesta, výborného žĺtkového krému a bielej čokolády. Luxusný zákusok, ktorý si získa každého maškrtníka.

Výborný dezert z dvoch druhov ľahkého cesta, výborného žĺtkového krému a bielej čokolády. Luxusný zákusok, ktorý si získa každého maškrtníka.

Potrebujeme:

Makové cesto:

6 vaječných bielkov

6 lyžíc kr. cukru

Štipku soli

10 lyžíc celého maku (ja zvyknem mak krátko opražiť na suchej panvici, je potom chutnejší)

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

4 lyžice hladkej múky

Bielkové cesto:

3 bielky

3 lyžice kr. cukru

Štipku cukru

3 lyžice hladkej múky

2 lyžice oleja

2. krém:

7 žĺtkov

6 lyžíc kr. cukru

500 ml mlieka

1 bal. vanilkového pudingu

250 g masla

Na ozdobu:

50 g bielej čokolády

Postup:

Najskôr si upečieme makové cesto. Bielky ušľaháme so štipkou soli a cukrom. V inej miske zmiešame múku s makom a lyžicou opatrne vmiešame do snehu. Cesto rozdelíme na dve časti a obe navrstvíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200 stupňov asi 10 minút. Pečieme na plechu s rozmermi 20 x 30 cm.

Teraz si pripravíme bielkové cesto. Bielky ušľaháme so štipkou soli, pridáme cukor a miešame, kým neušľaháme pevný sneh ako pri prvom ceste. Za stáleho miešania pridáme 2 lyžice oleja a nakoniec opatrne primiešame múku. Navrstvíme na rovnako veľký plech, ako v prvom prípade a pečieme pri teplote 200 stupňov 10 minút.

Žĺtky ušľaháme s cukrom nad parou. Do hmoty pridáme pudingový prášok, mlieko a všetko spolu pri nízkych otáčkach šľaháme, kým nevznikne hustá pudingová hmota (trvá to približne 15-20 minút). Potom zložíme z vodného kúpeľa a necháme vychladnúť. Zmäknuté maslo ušľaháme a po lyžičkách vmiešame do žĺtkového krému.

Teraz už ostáva len celý zákusok vyskladať. Na spodok ide makoné cesto, 1/3 krému, bielkové cesto, druhá tretina krému, makové cesto a posledná vrstva krému. Na vrch nastrúhame bielu čokoládu a vložíme do chladna stuhnúť.