„Maková SLEČNA“: Fantasticky chutná torta ideálna nielen na Veľkú noc (RECEPT)!

Pripravte si doma makový koláč, ktorý je nielen veľmi chutný, ale aj krásne vyzerá.

Vyskúšajte koláčik „maková slečna“ podľa nášho receptu a rozhodne neoľutujete. Torta sa výborne hodí napríklad ku káve alebo k čaju.

 

 

Famózny makovo-ovocný koláč podľa receptu z portálu haps.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Potrebujeme:

Na cesto:

8 bielkov

4 žĺtky

100 g mandľovej múky

120 g strúhaného kokosu

150 g kryštálového cukru

150 g maku

štipku soli

4 PL citrónovej šťavy

1/2 pohára vody

Na krém:

500 ml mlieka

4 žĺtky

120 g kryštálového cukru

150 g masla

2 PL zemiakovej múky

1 balenie vanilkového cukru

2 PL citrónovej šťavy

Okrem toho:

200 g čučoriedok (voliteľné)

čerešňový, čučoriedkový alebo ríbezľový džem

strúhaný kokos na ozdobenie

Postup:

Pripravíme si cesto: Z bielkov vyšľaháme tuhý krém s trochou soli.

Pomaly po častiach pridávame cukor a šľaháme, kým sa každá porcia nerozpustí.

 

 

Potom pridáme žĺtky, rozmixujeme, pridáme mak, kokos, mandľovú múku a všetko spolu vyšľaháme.

Na plech vystlaný papierom na pečenie vylejeme cesto.

 

 

Plech vložíme do predhriatej rúry.

Pečieme asi 15-20 minút pri teplote 180°C.

Cesto necháme vychladnúť.

Potom ho rozrežeme na tri tenké plátky.

 

 

Každý plát cesta namočíme do vody zmiešanej s citrónovou šťavou.

Teraz si pripravíme krém:

Do hrnca nalejeme mlieko, nasypeme doň cukor, vanilkový cukor.

Premiešame a privedieme do varu.

 

 

Potom hrniec zložíme zo sporáka.

Žĺtky vyšľaháme s cukrom do svetlej peny.

Do zmesi nasypeme múku, premiešame a potom zalejeme polovicou horúceho mlieka v hrnci.

 

 

Zamiešame a potom pridáme stuhnutú hmotu do zvyšku horúceho mlieka v hrnci.

Položíme na sporák a počas zohrievania miešame, kým nevznikne puding.

 

 

Potom puding necháme vychladnúť.

Zmäknuté maslo rozšľaháme a pridávame citrónovú šťavu.

Po častiach pridávame vychladnutý puding.

 

 

Prvú časť cesta natrieme polovicou krému a posypeme čučoriedkami.

Prikryjeme druhou časťou cesta a potrieme ho džemom.

 

 

Na džem položíme ďalšiu časť cesta a potrieme ho zvyšným krémom.

Vrch posypeme kokosom a ozdobíme ovocím.

 

 

Dezert vložíme do chladničky a po vychladnutí ho môžeme servírovať.

Dobrú chuť!

 

Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay