Pripravte si doma makový koláč, ktorý je nielen veľmi chutný, ale aj krásne vyzerá.
Vyskúšajte koláčik „maková slečna“ podľa nášho receptu a rozhodne neoľutujete. Torta sa výborne hodí napríklad ku káve alebo k čaju.
Famózny makovo-ovocný koláč podľa receptu z portálu haps.
Potrebujeme:
Na cesto:
8 bielkov
4 žĺtky
100 g mandľovej múky
120 g strúhaného kokosu
150 g kryštálového cukru
150 g maku
štipku soli
4 PL citrónovej šťavy
1/2 pohára vody
Na krém:
500 ml mlieka
4 žĺtky
120 g kryštálového cukru
150 g masla
2 PL zemiakovej múky
1 balenie vanilkového cukru
2 PL citrónovej šťavy
Okrem toho:
200 g čučoriedok (voliteľné)
čerešňový, čučoriedkový alebo ríbezľový džem
strúhaný kokos na ozdobenie
Postup:
Pripravíme si cesto: Z bielkov vyšľaháme tuhý krém s trochou soli.
Pomaly po častiach pridávame cukor a šľaháme, kým sa každá porcia nerozpustí.
Potom pridáme žĺtky, rozmixujeme, pridáme mak, kokos, mandľovú múku a všetko spolu vyšľaháme.
Na plech vystlaný papierom na pečenie vylejeme cesto.
Plech vložíme do predhriatej rúry.
Pečieme asi 15-20 minút pri teplote 180°C.
Cesto necháme vychladnúť.
Potom ho rozrežeme na tri tenké plátky.
Každý plát cesta namočíme do vody zmiešanej s citrónovou šťavou.
Teraz si pripravíme krém:
Do hrnca nalejeme mlieko, nasypeme doň cukor, vanilkový cukor.
Premiešame a privedieme do varu.
Potom hrniec zložíme zo sporáka.
Žĺtky vyšľaháme s cukrom do svetlej peny.
Do zmesi nasypeme múku, premiešame a potom zalejeme polovicou horúceho mlieka v hrnci.
Zamiešame a potom pridáme stuhnutú hmotu do zvyšku horúceho mlieka v hrnci.
Položíme na sporák a počas zohrievania miešame, kým nevznikne puding.
Potom puding necháme vychladnúť.
Zmäknuté maslo rozšľaháme a pridávame citrónovú šťavu.
Po častiach pridávame vychladnutý puding.
Prvú časť cesta natrieme polovicou krému a posypeme čučoriedkami.
Prikryjeme druhou časťou cesta a potrieme ho džemom.
Na džem položíme ďalšiu časť cesta a potrieme ho zvyšným krémom.
Vrch posypeme kokosom a ozdobíme ovocím.
Dezert vložíme do chladničky a po vychladnutí ho môžeme servírovať.
Dobrú chuť!