Perníčky robím niekoľkokrát do roka, ale samozrejme, hlavne na sviatky. Najväčšou výhodou tohoto receptu je fakt, že perníčky sa dajú jesť hneď po upečení, sú mäkučké a vynikajúce, určite vám ulahodia. Základom je ale cesto neprepiecť, inak by mohli stvrdnúť. Pečte presne podľa inštrukcií a verím, že budete spokojní. Recept mi prišiel mailom a neodolala som, skúsili sme hneď, aj keď je ešte len november. Toto určite nebudete robiť len na vianoce.
Potrebujeme:
650 g hladkej múky
100 g práškového cukru
50 g masla
150 g tekutého medu
6-7 lyžíc mlieka
2 lyžičky jedlej sódy
2 lyžičky perníkového korenia
4 žĺtky + 1 na potretie
Potrebujeme:
Ak perníčky zdobíte sladkou polevou, bohato stačí 100 g cukru, v originál recepte je až 200 g, ale to sa mi zdalo príliš veľa. každopádne to nechávam na vašej chuti.
Do misy dáme preosiatu múku, preosiaty cukor, sódu, a perníkové korenie. Všetko premiešame, pridáme rozpustené vlažné maslo, žĺtky, med a mlieko a vypracujeme cesto. Ak sa stále drobí, pridajte ešte trošku mlieka. Nemusí sa dávať do chladničky odležať, môžeme hneď vyvaľkať na asi 0,5 cm hrubý plát a vykrajovať tvary. Ak chcete, môžete perníčky ozdobiť napríklad kúskom vlašského orecha.
Pečieme na 170 ° C asi 10 minút. Upečené perníčky hneď potrieme žĺtkom rozmiešaný s 1 lyžicou vody. Zdobíme bielkovou polevou.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)