Vynikajúca ľahká domáca majonéza, ktorá sa vám pri príprave vianočného šalátu určite bude hodiť. Okrem skvelej chuti má však jednu ďalšiu výhodu, v porovnaní s kupovanou majonézou je omnoho dietnejšia a preto si ju môžete dopriať bez obáv z „vianočných“ kilogramov. Hodí sa do mnohých šalátov, ale môžete ju používať aj ako dressing k mäsu alebo k rybám.
Potrebujeme:
1 kelímom kyslej smotany s nižším obsahom tuku
1 malú cibuľku
1 zaváranú uhorku
1 lyžicu olivového/ryžového oleja (príp. slnečnicový olej)
1 lyžicu uhorkového nálevu
1 lyžičku horčice
1 lyžičku polievkového korenia
Štipku soli a čierneho korenia
Postup:
Uhorku aj cibuľku nastrúhame a potom spolu s ostatnými prísadami vložíme do mixéra. Rozmixujeme na hladkú hmotu a môžeme okamžite používať.
Skladujeme v chladničke.
Fit majonéza podľa trénera
Táto majonéza má naozaj vynikajúcu chuť a okrem šalátu sa hodí aj ako dressing k vašim obľúbeným slaným dobrotám.
Potrebujeme:
2 PL ľanovej múky
125 ml kokosového (alebo iného) oleja
60 ml vody
2 PL citrónovej šťavy
1,5 PL horčice
soľ, korenie a cukor podľa chuti
Postup:
Do hrnca si nasypeme ľanovú múku, prilejeme vodu a na miernom ohni zahrievame. Vznikne nám hustejšia hmota a vtedy vieme, že hrniec z plameňa odstavíme. Keď nám múka vychladne na izbovú teplotu, pridáme soľ, korenie a cukor podľa chuti. Mixujeme metličkovým mixérom a postupne pridávame olej. Vznikne nám hladká omáčka. Následne pridáme citrónovú šťavu a horčicu. Na záver ochutnáme a pridáme ešte soľ alebo cukor, podľa toho, čo nám chýba.
Rýchla majonéza bez kvapky oleja
Potrebujeme:
1 žĺtok
1 bielok
1 ČL horčice
soľ a korenie podľa chuti
4-5 PL šľahačkovej smotany
Potrebujeme:
Žĺtok a bielok s horčicou vyšľahajte pomocou elektrického šľahača na najvyššej rýchlosti. Keď je vajce vyšľahané, pridajte po lyžičkách smotanu a ďalej šľahajte na nižších obrátkach. Pridajte soľ a korenie a miešajte, až kým vám nevznikne hustá krémová hmota. Majonéza je hotová, teraz ju už len uskladnite v chladničke v uzatvárateľnej nádobe.