Ľahká domáca majonéza do VIANOČNÉHO šalátu, z ktorej vám zaručene nebude ťažko: Chutí fantasticky a tu je recept!

Vynikajúca ľahká domáca majonéza, ktorá sa vám pri príprave vianočného šalátu určite bude hodiť. Okrem skvelej chuti má však jednu ďalšiu výhodu, v porovnaní s kupovanou majonézou je omnoho dietnejšia a preto si ju môžete dopriať bez obáv z „vianočných“ kilogramov. Hodí sa do mnohých šalátov, ale môžete ju používať aj ako dressing k mäsu alebo k rybám.

Potrebujeme:

1 kelímom kyslej smotany s nižším obsahom tuku

1 malú cibuľku

1 zaváranú uhorku

1 lyžicu olivového/ryžového oleja (príp. slnečnicový olej)

1 lyžicu uhorkového nálevu

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

1 lyžičku horčice

1 lyžičku polievkového korenia

Štipku soli a čierneho korenia

Postup:

Uhorku aj cibuľku nastrúhame a potom spolu s ostatnými prísadami vložíme do mixéra. Rozmixujeme na hladkú hmotu a môžeme okamžite používať.

Skladujeme v chladničke.

Fit majonéza podľa trénera

Táto majonéza má naozaj vynikajúcu chuť a okrem šalátu sa hodí aj ako dressing k vašim obľúbeným slaným dobrotám.

Potrebujeme:

2 PL ľanovej múky

125 ml kokosového (alebo iného) oleja

60 ml vody

2 PL citrónovej šťavy

1,5 PL horčice

soľ, korenie a cukor podľa chuti

Postup:

Do hrnca si nasypeme ľanovú múku, prilejeme vodu a na miernom ohni zahrievame. Vznikne nám hustejšia hmota a vtedy vieme, že hrniec z plameňa odstavíme. Keď nám múka vychladne na izbovú teplotu, pridáme soľ, korenie a cukor podľa chuti. Mixujeme metličkovým mixérom a postupne pridávame olej. Vznikne nám hladká omáčka. Následne pridáme citrónovú šťavu a horčicu. Na záver ochutnáme a pridáme ešte soľ alebo cukor, podľa toho, čo nám chýba.

Rýchla majonéza bez kvapky oleja

Potrebujeme:

1 žĺtok

1 bielok

1 ČL horčice

soľ a korenie podľa chuti

4-5 PL šľahačkovej smotany

Potrebujeme:

Žĺtok a bielok s horčicou vyšľahajte pomocou elektrického šľahača na najvyššej rýchlosti. Keď je vajce vyšľahané, pridajte po lyžičkách smotanu a ďalej šľahajte na nižších obrátkach. Pridajte soľ a korenie a miešajte, až kým vám nevznikne hustá krémová hmota. Majonéza je hotová, teraz ju už len uskladnite v chladničke v uzatvárateľnej nádobe.

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay