Vrstvený jablkový zákusok s fantastickým krémom a jemnou kakaovou piškótou. Vyzerá nádherne a chutí ešte lepšie.
Potrebujeme:
Na kakaovú piškótu:
8 vajec
1 pohár cukru
1,5 čajovej lyžičky prášku do pečiva
1 pohár pšeničnej múky hladkej
3 polievkové lyžice kakaa
Na krém:
2 šálky mlieka
3/4 pohára cukru
5 žĺtkov
Vanilkový cukor alebo vanilkový extrakt
2 polievkové lyžice pšeničnej múky hladkej
2 polievkové lyžice zemiakového škrobu
250 g masla
Na jablkovú hmotu:
1 kg jabĺk
3 polievkové lyžice cukru
2 bal. vanilkového pudingu
Ďalej:
Vanilkové sušienky
Postup:
Piškóta:
Bielky oddelíme od žĺtkov. Pridáme do nich štipku soli a šľaháme. Na záver pridáme cukor a vyšľaháme na hustý sneh. Pri nízkej rýchlosti všľaháme jeden žĺtok za druhým.
Preosejeme múku s kakaom a práškom do pečiva. Pridáme do vaječnej hmoty a dôkladne premiešame.
Pečieme 35-40 minút pri teplote 180 stupňov (forma 25 x 26 cm). Necháme vychladnúť.
Po vychladnutí rozrežeme na dve rovnaké časti.
Krém:
Žĺtky vyšľaháme s cukrom, múkou a 1/2 šálky mlieka, zvyšok mlieka dáme variť. Potom vmiešame žĺtkovú zmes a uvaríme hustý puding, necháme vychladnúť a do vychladnutej hmoty vmiešame našľahané maslo.
Jablková hmota:
Jablká nastrúhame a s cukrom dusíme asi 10 minút. Potom do hmoty vmiešame pudingové prášky a uvaríme do zhustnutia. Necháme vychladnúť.
Vrstvíme:
1/2 kakaovej piškóty, 1/2 vanilkového krému, vrstva sušienok, 1/2 jablkovej hmoty, vrstva sušienok, zvyšok jablkovej hmoty, zvyšok krému a druhá časť kakaovej piškóty. Na vrch môžeme naliať kakaovú polevu.
Koláč odložíme aspoň na 3 hodiny do chladničky, sušienky krásne zmäknú a celý koláč bude krásne vláčny a jemný.
zdroj: znowcosupieklam.blogspot.com