plny-hrniec_transparent_negativ.png

Magický makovník zo starých čias: Zázrak z jediného plátu cesta a len za 20 minút prípravy!

Vynikajúci makový koláčik, taký, aký vedeli len naše babičky. Z jediného plátu jemného cesta a tej najlepšej makovej náplne, akú si len viete predstaviť. Ochutnajte, je výborný!

Vynikajúci makový koláčik, taký, aký vedeli len naše babičky. Z jediného plátu jemného cesta a tej najlepšej makovej náplne, akú si len viete predstaviť. Ochutnajte, je výborný!

Potrebujeme:

Na cesto:

50 g masla

½ šálky mlieka

½ lyžice cukru

Špetku soli

350 g polohrubej múky

1 vajce

Náplň:

250 g celého maku

150 g cukru

150 g masla

Postup:

Mak nasypeme na suchú panvicu a opekáme, kým neucítime peknú makovú vôňu. Zložíme z plameňa. Odstránime z tepla a zmiešame so 150 g cukru.

Na cesto zmiešame cukor s rozpusteným maslom a soľou. Pridáme mlieko a vymiešame jednotnú zmes. Potom pridáme vajíčko, opäť premiešame a nakoniec postupne vmiešame aj preosiatu múku. Vypracujeme cesto, ktoré je tuhšie a nelepí sa na ruky.

Cesto rozvaľkáme na pracovnej doske na hrúbku nie viac ako 3 mm. Rozpustíme si 150 g masla a rozvaľkaný plát potrieme. Potom na cesto rovnomerne nasypeme zmes maku a cukru. Vezmeme okraje cesta a preložíme ich smerom do stredu. Opäť dobre potrieme maslom, posypeme makom a cukrom  a preložíme na polovicu. Opäť potrieme maslom a posypeme zvyšnou náplňou – cesto preložíme na polovicu – tentokrát zhora nadol. Preložíme na plech vystlaný papierom a vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 180 – 200 stupňov asi 20-30 minút.

Necháme vychladnúť a môžeme podávať.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Najlepšie recepty na dnes