Magický koláč „Štedrák“ podľa rodinného receptu: Je taký výborný, že ho nerobím len na Vianoce, ale kedy sa len dá!

Výborný typicky vianočný koláčiky. My ho však doma robíme aj na Veľkú noc, na Dušičky a niekedy aj v bežné dni, keď máme chuť. Každý má svoj overený postup a recept, ja mám tento. :-)

Výborný typicky vianočný koláčiky. My ho však doma robíme aj na Veľkú noc, na Dušičky a niekedy aj v bežné dni, keď máme chuť. Každý má svoj overený postup a recept, ja mám tento. :-)

Potrebujeme:

500 g polohrubej múky

250 g masla alebo margarínu

1 lyžičku jedlej sódy

40 g droždia, ktoré si rozdrobíme v teplom mlieku, spolu s cukrom

4 lyžice práškového cukru

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

1 bal. vanilkového cukru

100 ml kyslej smotany

Na potieranie:

Marhuľový džem

Na jablkovú náplň:

1 kg jabĺk – ošúpaných

40 g masla

Štavu z ½ citróna

Cukor podľa chuti

Orechová náplň:

250 g mletých orechov

110 g kr. cukru

100 ml mlieka

Maková náplň:

250 g mletého maku

130 g kr. cukru

100 ml mlieka

Postup:

Najskôr si pripravíme náplne. Na panvici rozpustíme maslo, pridáme cukor, plátky jabĺk pokvapkané citrónovou šťavou a dusíme, kým sa neodparí väčšina šťavy.

Mak zmiešame s cukrom a zalejeme horúcim mliekom.

Orechy zmiešame s cukrom, mliekom a krátko poaríme na slabom plameni.

Kým sa náplne ochladia, zmiešame prísady na cesto, vymiešame jednotnú hladkú hmotu a rozdelíme ju  na 4 časti. Podľa potreby môžeme pridať do cesta viac mlieka, ak je cesto až príliš tuhé. Každú časť rozvaľkáme na plát. Pripravíme si plech vystlaný papierom na pečenie a uložíme naň prvý plát, potrieme džemom a navrstvíme prvú náplň – orechovú. Potom pokračujeme ďalším plátom, džemom, jablkovou náplňou, cestom, džemom, makovou náplňou a posledným plátom.

Potrieme rozšľahaným vajíčkom, vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov, kým povrch koláčik nie je krásne zlatistý (35-40 minút, prípadne dlhšie). Tie pásiky na vrchu môžete urobiť pomocou vidličky, keď potriete povrch vajíčkom. :-)

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Katka G.