Výborný typicky vianočný koláčiky. My ho však doma robíme aj na Veľkú noc, na Dušičky a niekedy aj v bežné dni, keď máme chuť.
Každý má svoj overený postup a recept, ja mám tento. :-)
Potrebujeme:
500 g polohrubej múky
250 g masla alebo margarínu
1 lyžičku jedlej sódy
40 g droždia, ktoré si rozdrobíme v teplom mlieku, spolu s cukrom
4 lyžice práškového cukru
1 bal. vanilkového cukru
100 ml kyslej smotany
Na potieranie:
Marhuľový džem
Na jablkovú náplň:
1 kg jabĺk – ošúpaných
40 g masla
Štavu z ½ citróna
Cukor podľa chuti
Orechová náplň:
250 g mletých orechov
110 g kr. cukru
100 ml mlieka
Maková náplň:
250 g mletého maku
130 g kr. cukru
100 ml mlieka
Postup:
Najskôr si pripravíme náplne.
Na panvici rozpustíme maslo, pridáme cukor, plátky jabĺk pokvapkané citrónovou šťavou a dusíme, kým sa neodparí väčšina šťavy.
Mak zmiešame s cukrom a zalejeme horúcim mliekom.
Orechy zmiešame s cukrom, mliekom a krátko poaríme na slabom plameni.
Kým sa náplne ochladia, zmiešame prísady na cesto, vymiešame jednotnú hladkú hmotu a rozdelíme ju na 4 časti.
Podľa potreby môžeme pridať do cesta viac mlieka, ak je cesto až príliš tuhé.
Každú časť rozvaľkáme na plát.
Pripravíme si plech vystlaný papierom na pečenie a uložíme naň prvý plát, potrieme džemom a navrstvíme prvú náplň – orechovú.
Potom pokračujeme ďalším plátom, džemom, jablkovou náplňou, cestom, džemom, makovou náplňou a posledným plátom.
Potrieme rozšľahaným vajíčkom.
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov, kým povrch koláčik nie je krásne zlatistý (35-40 minút, prípadne dlhšie).
Tie pásiky na vrchu môžete urobiť pomocou vidličky, keď potriete povrch vajíčkom. :-)
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
Katka G.