Opäť, magický koláč, teraz citrónová príchuť. Jednoduché cesto sa počas pečenia premení na viacvrstvový koláč. Citrónový, špeciálny a ľahučký, skutočne báječný dezert.
Potrebujeme:
4 vajcia
1 čajová lyžička vanilkového extraktu
150 g kr. cukru
125 g roztopeného masla
115 g hl. múky
cca. 1 a 1/2 šálky mlieka
2 citróny – potrebujeme šťavu z nich
Postup:
Najprv rozdelíme bielky a žĺtky. Z bielok vyšľaháme tuhú penu. Potom vaječné žĺtky vyšľaháme s cukrom, pridáme roztopené maslo, vanilkový extrakt a vyšľaháme. Za stáleho miešania pridáme múku, potom citrónovú šťavu a nakoniec aj mlieko. Vymiešame jednotné cesto do ktorého na konci opatrne primiešame sneh z bielkov – bielkový sneh by sa nemal s cestom celkom premiešať – sneh môže plávať na vrchu cesta.
Nakoniec vylejeme cesto do plechu na pečenie vystlanom papierom na pečenie. (asi 30 x 20 cm)
Pečieme pri teplote 160 stupňov pri cca 40 až 50 minút, kým hore nie je zlatožltý povrch a koláč je zvrchu tvrdý.
zdroj: boldogsagakonyhaban